Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Continental robí robotické nabíjanie elektromobilov také ľahké ako bezdrôtové

Continental robí robotické nabíjanie elektromobilov také ľahké ako bezdrôtové
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotické nabíjanie elektromobilov by mohlo uľahčiť nabíjanie batérie v elektromobiloch, no doterajšie pokusy boli dosť ťažkopádne. Zmeniť by to chcel nízkoprofilový systém od spoločnosti Continental, ktorý namiesto veľkých robotických strojov využíva jednoduchú podlahovú dosku, ktorá vytvára fyzické spojenie s vozidlom. Vyzerá to ako systém bezdrôtového nabíjania, no eliminuje energetické straty, ktoré súvisia s indukciou.

Je ťažké si predstaviť, že nabíjacie roboty s káblami a veľkými ramenami si nájdu miesto v garáži bežnej domácnosti, no systém Continentalu sa javí celkom používateľsky prívetivo. Dvojdielny systém, ktorý vyvíja spoločnosť Continental Engineering Services a jej partner Volterio, obsahuje nabíjaciu dosku umiestnenú na podlahe a prijímač, ktorý sa montuje na spodok elektrického vozidla. Keď sa elektromobil zaparkuje nad nabíjaciu dosku, tieto dva komponenty sa navzájom detegujú prostredníctvom ultra-širokopásmovej rádiovej komunikácie na krátke vzdialenosti a automaticky sa vytvorí fyzické spojenie.

Podlahový robotický nabíjací systém elektromobilov Continental.

Systém vyzerá celkom podobne ako dvojdielne bezdrôtové indukčné nabíjačky, no pevné káblové pripojenie obmedzuje elektrické straty a zvyšuje celkovú efektivitu systému. Robotický systém je pritom schopný kompenzovať odchýlky pri parkovaní až do 30 centimetrov od ideálnej pozície. Funguje tiež bez ohľadu na uhol, pod ktorým je auto zaparkované. Inými slovami, vodiči môžu parkovať pohodlne bez toho, aby museli presne zarovnať vozidlo nad nabíjačku.

Na rozdiel od moderných káblových nabíjačiek je tento systém pripravený na autonómne nabíjanie a dokáže ponúknuť automatické nabíjanie v dobe, v ktorej vozidlá zaparkujú samé bez vodiča za volantom.

Podlahový robotický nabíjací systém elektromobilov Continental.

Oznámenie hovorí, že Continental a Volterio predtým nezávisle presadzovali svoje vlastné individuálne návrhy nabíjacích robotov. Nakoniec svoje zdroje spojili do jedinej vízie. Teraz obe spoločnosti uzavreli oficiálne partnerstvo s cieľom vyvinúť robotický nabíjací systém vhodný na každodenné použitie. Ich plány vyžadujú, aby spoločnosť Volterio dokončila prvé predprodukčné jednotky do polovice roku 2022, pričom spoločnosť Continental Engineering Services pripraví nabíjací systém na trh a do roku 2024 začne sériovú výrobu v Nemecku.

Podlahový robotický nabíjací systém elektromobilov Continental.

Dvojdielny plán zavádzania spoločností najprv ponúkne nabíjací systém ako dodatočnú výbavu pre existujúce elektrické vozidlá a domácnosti s príslušným striedavým prúdom s výkonom 22 kW. Potom sa spoločnosti Continental a Volterio pokúsia predstaviť verziu s rýchlym nabíjaním pre verejné parkoviská a garáže s jednosmerným prúdom s výkonom 50 kW a viac. Podlahová doska druhej verzie bude navrhnutá tak, aby sa mohla zasunúť do podlahy, keď sa nepoužíva.