Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Koncept nápravy Easyturn poskytne neuveriteľne malý polomer otáčania

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americko-nemecká spoločnosť ZF, ktorá vyrába automobilové súčiastky, predviedla inovatívny koncept prednej nápravy s odpružením, ktorý umožňuje predným kolesám otáčať sa až o 80 stupňov, čo umožňuje neuveriteľne tesné otáčanie a mimoriadnu obratnosť pri paralelnom parkovaní.

Koncept ZF Easyturn vyzerá v akcii bizarne, vyzerá to skoro až tak, že predné kolesá čoskoro odpadnú. Je to skutočne systém, ktorý treba starostlivo navrhnúť, pretože na dosiahnutie takéhoto uhla otáčania je potrebného nezvyčajne veľa priestoru v podbehoch kolies. Systém je vhodný len pre vozidlá s pohonom predných kolies, pretože tlačenie zozadu s prednými kolesami pod uhlom 80 stupňov by malo zjavné následky.

Koncept prednej nápravy ZF Easyturn.

V propagačnom videu (ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku alebo TU) spoločnosť ZF namontovala tento systém do vozidla BMW i3 a predvádza bláznivé jazdné vlastnosti, keď cúva do veľmi tesných paralelných parkovacích miest a potom sa pozoruhodne bez problémov narovnáva. Na jednom zábere zhora nadol vidno, ako i3-jka zatáča na vzdialenosť, ktorá sa dá odhadnúť na menej ako 3,5-násobok jeho vlastnej šírky. V porovnaní s už aj tak vynikajúcim štandardným polomerom otáčania i3-jky 9,9 metra je polomer otáčania s novým systémom približne 6,2 metra.

Koncept prednej nápravy ZF Easyturn.

Je jasné, že takéto niečo by bolo úžasné pre malé autá v meste. Reálne by to mohlo byť tiež užitočné pri väčších autách, ktoré majú ešte väčšie problémy s manévrovaním v tesnom priestore.

Zatiaľ sa nehovorí o tom, či ide o novinku pripravenú na výrobu, alebo len o koncept. Spoločnosť ZF je však významným dodávateľom komponentov pre svetový automobilový priemysel, vlani dosiahla obrat takmer 40 miliárd USD, takže ak bude po niečom takomto apetít, táto spoločnosť má dobrú pozíciu na to, aby túto technológiu presadila.

Koncept prednej nápravy ZF Easyturn.