Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Baidu odhaľuje 6. generáciu robotaxíka s odnímateľným volantom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technologický gigant Baidu nedominuje len v Číne v oblasti vyhľadávačov, ale vlastní aj najväčšiu svetovú spoločnosť na výrobu robotaxíkov Apollo Go, ktorá od roku 2021 vozí platiacich zákazníkov v autonómnych taxíkoch bez bezpečnostných vodičov na palube.

Teraz spoločnosť uviedla na trh svoju 6. generáciu elektrického robotaxíka pripraveného na výrobu, ktorý dostal názov Apollo RT6. Model RT6, ktorý má byť uvedený do prevádzky v roku 2023, predstavuje prvý z novej generácie autonómnych taxíkov navrhnutých tak, aby znížili náklady na jazdu.

Autonómny taxík Apollo RT6.

Spoločnosť Baidu tvrdí, že výroba modelu RT6 bude stáť len 250 000 RMB (36 323 EUR) na jednotku a jej cieľom je vyradiť z hry ľudských vodičov. „Toto masívne zníženie nákladov nám umožní nasadiť desiatky tisíc autonómnych vozidiel po celej Číne,“ povedal Robin Li, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Baidu, na konferencii Baidu World 2022. „Smerujeme k budúcnosti, v ktorej bude jazda robotaxi o polovicu lacnejšia ako dnes“.

Autonómny taxík Apollo RT6.

Vozidlo má úhľadný a technicky vydarený dizajn kompaktného crossoveru s bežnými dverami vpredu a elektrickými posuvnými dverami v štýle minivanu vzadu. A je to veľký krok vpred oproti súčasnej generácii automobilu spoločnosti s objemným balíkom kamier a senzorov. RT6-tka má 38 senzorov vrátane ôsmich LiDAR senzorov a 12-tich kamier, ktoré sú oveľa vzhľadnejšie integrované do dizajnu vozidla.

Autonómny taxík Apollo RT6.

Ide o prvý pozemný robotaxík spoločnosti, ktorý je skonštruovaný predovšetkým na služby bez vodiča, a preto je volant odnímateľným doplnkom. Rovnako ako v ostatných vozidlách Apollo je ľudský vodič pripravený prevziať riadenie na diaľku, ak by 32 miliónov testovacích kilometrov zaznamenaných autonómnym systémom úrovne 4 nedokázalo RT6-tku poučiť o tom, čo má robiť ďalej. Bez stáleho volantu alebo sedadla vodiča je v kabíne dostatok miesta. Spoločnosť Baidu naznačuje, že tento priestor môžu zabrať ďalšie sedadlá, notebooky alebo herné konzoly.

Robotaxíky Apollo už fungujú v 10-tich čínskych mestách a zvládli viac ako milión jázd. Nový robotaxík RT6 si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo TU.

Autonómny taxík Apollo RT6.