Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé plne elektrické auto na svete bez batérií má dojazd až 2 000 km

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po 25 rokoch nezávislého výskumu a vývoja odhaľuje spoločnosť nanoFlowcell Holdings plc technologickú inováciu QUANTiNO twentyfive. Ide o elektromobil poháňaný novým revolučným systémom elektrického pohonu nanoFlowcell 48VOLT, vďaka ktorému bude schopný dojazdu až 2 000 kilometrov. A to s čistou energiou, bez škodlivých emisií a úplne bez batérií.

Roadster QUANTiNO twentyfive je prvý plne elektrický automobil, ktorý jazdí úplne bez batérie. V priebehu vývoja padlo rozhodnutie upustiť od použitia lítium-iónovej štartovacej batérie vzhľadom na obavy týkajúce sa ekologickej rovnováhy. Namiesto toho je do štartovacieho systému elektromobilu integrovaný kompaktný elektrolytický kondenzátor. Ten počas štartovania napája elektrický pohon nanoFlowcell 48VOLT. Po naštartovaní dodáva energiu štyrom 60 kW nízkonapäťovým elektromotorom na každom kolese a spotrebičom v 48 V sieti vozidla.

Elektrický roadster bez batérií QUANTiNO twentyfive.

Vozidlo využíva proces nazývaný ako bi-ION, ktorý generuje elektrickú energiu prostredníctvom interakcie kladne nabitého elektrolytu a záporne nabitého anolytu v iónovo selektívnej membráne. Vozidlo má pritom za sebou 500 000 kilometrov testovania a 8 rokov neustáleho vývoja všetkých komponentov. Všetky kľúčové technické inovácie vozidla sú zamerané na ešte vyšší komfort jazdy, bezpečnosť a výkon.

Elektrický roadster bez batérií QUANTiNO twentyfive.

Nový pohon nanoFlowcell 48VOLT E-Drive je teraz ešte účinnejší a inovatívne nízkonapäťové motory s integrovanou výkonovou elektronikou sú ešte výkonnejšie. Plne elektrický pohon nanoFlowcell 48VOLT E-Drive zrýchli roadster z 0 na 100 km / h približne za 2,5 sekundy vďaka štyrom novo navrhnutým viacfázovým nízkonapäťovým elektromotorom, ktoré poskytnú celkový výkon až 320 koní.

Elektrický roadster bez batérií QUANTiNO twentyfive.

Podľa výrobcu jedna nádrž roztoku bi-ION elektrolytu, ktorý vozidlo používa, mu umožní prejsť až 2 000 kilometrov na jedno naplnenie. Roztok je uložený v dvoch nádržiach s objemom 125 litrov pre každú nádrž. Na doplnenie paliva do vozidla bude potrebné vytvoriť špecializovanú tankovaciu infraštruktúru využívajúcu roztok bi-ION od spoločnosti nanoFlowcell.

Elektrický roadster bez batérií QUANTiNO twentyfive.

Je to rozhodne zaujímavý pohľad na elektromobil. Nie je potrebná batéria ani predlžovač dojazdu na benzín. Jednoducho chemická reakcia poskytuje všetku elektrickú energiu potrebnú na pohon vozidla. Tento nápad by udržal ropné spoločnosti v biznise, stále by sme museli navštevovať čerpacie stanice, aby sme natankovali do svojich áut. No nedochádza k žiadnemu spaľovaniu, takže s tým nie sú spojené ani žiadne emisie.