Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Quant: Luxusné auto jazdiace na slanú vodu!

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
30. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na európskych cestách už budeme stretávať aj iné enviro-friendly autá, ako len elektrickú Teslu, Nissan či rôzne luxusné hybridy. Nemeckým vývojárom sa totiž podarilo vyvinúť a úspešne spustiť auto, ktoré jazdí vďaka pohonu produkovanému zo slanej vody.

Novinka z rúk nemeckých mechanikov a vývojárov značky Quant sa nazýva e-Sportlimousine a nie je v tom žiadny chyták, naozaj jazdí na slanú vodu. Ide však samozrejme o celý zložitejší systém spracúvania slanej vody. Hovoríme o novom prietokovom elektrolytickom článku (electrolyte flow cell). Ak sa pýtate čo to je, Green Car Congress vysvetľuje, že je to „prietoková batéria či článok, ktorá kombinuje aspekty elektrochemických batérií s palivovými článkami. Elektrolytické kvapaliny v článkoch (zvyčajne kovové soli vo vodnom roztoku ako napr. slaná voda) sa prečerpávajú z nádrží cez články batérie. To vytvorí batériu, v ktorej prebieha sústavný tok elektrolytickej kvapaliny.“

V každom prípade to v praxi znamená toľko, že táto technológia s názvom NanoFlowcell dokáže autu poskytnúť výkon až 920 koní! Z nuly na stovku to dotiahne v priebehu 2,8 sekundy a top rýchlosť je 349 km/h.

Technológia NanoFlowcell funguje podobne ako je to v hydrogénových palivových článkoch, no v prípade prietokových batérií sa slaná voda využíva na uskladňovanie energie. V článkoch vzniká elektrochemická reakcia, ktorú využíva elektrický motor. Energia sa uskladňuje v super kondenzátoroch, odkiaľ sa distribuuje. Dojazd na plnú nádrž je až 600 km. 

Toto auto debutovalo na Motor Show v Geneve 2014 a po pár mesiacoch sa stáva skutočnosťou aj na európskych cestách.