Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tesla predstavila najnovší model D

Tesla predstavila najnovší model D
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
10. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred niekoľkými dňami oznámil šéf Tesla Motors na svojom Twitteri lakonicky len toľko, že je čas predviesť nové „Déčko“, teda model s názvom D. Všetko bolo pritom perfektne utajené, a tak sme si museli počkať do dnešnej noci, aby sme na premiére novinky zistili, o čo ide. No a podľa všeobecných očakávaní - zaujala každého „autíčkara“.

Model D je v podstate vylepšeným modelom S, kde Déčko už obsahuje pohon na všetky štyri kolesá. Najdôležitejšou zmenou je však motor. Lepšie povedané, motory. V Déčku sa totiž nachádza duálny motor a z toho pramení i skratka modelu „D“. Šéf Tesla Motors Elon Musk vraví, že tento systém je obrovským vylepšením a pridáva výkonnosť v jednom motore, čo sa prejaví vo vylepšenom výkone aj v súvislosti s nabitím. Dva motory síce znamenajú vyššiu spotrebu elektrickej energie, no s tým si výrobca poradil tiež. V konečnom dôsledku má ísť dokonca až o zvýšenie efektivity. Okrem toho sa tu predstaví 691 koní pod kapotou a z nuly na stovku sa dostanete za krásne 3,2 sekudny. Parametre robia Teslu D jedným z najrýchlejších sedanov, aké v decembri na trhu uvidíme. Tesla D s najvyšším výkonom bude obsahovať tri rýchlostné stupne: normál, šport a (doslova) šialený. 

V novej Tesle nechýba voliteľná výbava, kde si tí náročnejší môžu vybrať viacero asistenčných služieb pre vodiča, ako napríklad čítanie dopravných značiek v podobe obmedzení rýchlosti, alebo dokonca automatickú zmenu pruhov po zadaní smerovky. Nachádza sa tu 12 senzorov, ktoré sú „očami“ auta po jeho obvode. Všetky Déčka, ktoré sa vyrobili v priebehu posledných 2 týždňov majú mať pritom už vstavané parkovacie technológie, teda Tesla sa zaparkuje sama v podobe autopilota či už v nákupnom centre, alebo vo vašej garáži. Zatiaľ sa však ešte chvíľu počká na aktualizáciu softvéru v automobile, kým bude autopilot plne k dispozícii.

Začiatkom budúceho roka sa dočkáme aj ďalších noviniek v sérii Dé, má ísť o 60D a 85D.

(Zdroj: Engadget)