Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová farba Nissanu ochladí vozidlá na priamom slnku až o 12 °C

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Nissan predviedla novú (zatiaľ bielu) farbu, ktorá dokáže drasticky ochladiť vozidlo zaparkované na priamom slnku. Testy ukázali, že takto ošetrené autá zostávajú až o 12 °C chladnejšie ako neošetrené autá zaparkované vedľa seba.

Všetci sme už neraz pocítili závan tepla, ktorý sa dostáva do auta zaparkovaného na slnku počas horúceho dňa. Nie je to len nepríjemné, ale môže to aj zaťažiť vaše zdravie a aj auto, keď zapnete klimatizáciu, aby ste vzduch ochladili. Jedným z možných riešení sú pasívne chladiace farby a nátery. Inžinieri z výskumného centra spoločnosti Nissan pritom teraz vyvinuli jednu farbu, ktorá obsahuje metamateriály, ktoré pomáhajú účinnejšie odrážať slnečné lúče.

Vo farbe sú zabudované dva typy častíc. Jeden typ účinne odráža vlnové dĺžky svetla v blízkosti infračerveného žiarenia, čím znižuje množstvo tepla, ktoré vzniká v živici bežného náteru. Druhá častica vytvára „elektromagnetické vlny“, ako hovorí Nissan, ktoré presmerujú viac energie preč z vozidla a vypúšťajú ju priamo do vesmíru, ako je to vidieť v iných technológiách radiačného chladenia.

Spoločnosť Nissan testuje túto farbu od novembra minulého roka na servisnom vozidle Nissan NV100 na medzinárodnom letisku Haneda v Tokiu. Zistilo sa, že ošetrené vozidlo má až o 12 °C nižšiu teplotu na vonkajších povrchoch a až o 5 °C nižšiu teplotu v kabíne v porovnaní s vozidlom s bežným náterom zaparkovaným hneď vedľa na priamom slnku.

Automobilka Nissan skúša chladiacu farbu, ktorá dokáže znížiť teplotu vozidiel na priamom slnku až o 12 °C.

Základná myšlienka týchto náterov odrážajúcich slnečné žiarenie je známa už nejaký čas, keď sa natierali na strechy budov na ich ochladzovanie. Na tento účel sú zvyčajne ultra biele a môžu obsahovať keramické, sklenené alebo titánové častice, pričom doteraz dosahovali sľubné výsledky.

Zdá sa, že je logickým ďalším krokom je začať nimi natierať autá a iné vozidlá, ale na ceste je niekoľko prekážok. Po prvé, tieto nátery s hrúbkou 400 mikrónov sú oveľa hrubšie ako lak na vozidlá, ktorý má v priemere približne 20 mikrónov na vrstvu. Nemôžu mať ani vrchný náter, ktorý znižuje odolnosť a pri dotyku zanecháva kriedové zvyšky.

Výskumníkom spoločnosti Nissan sa podarilo zmenšiť svoj náter na 120 mikrónov, takže je oveľa tenší ako iné chladiace nátery, ale stále oveľa hrubší ako existujúce automobilové farby. Na výrobe tenších verzií s rovnakým chladiacim výkonom sa ďalej pracuje. Súčasná verzia našťastie vykazuje odolnosť voči odlupovaniu, poškriabaniu, chemickým reakciám a iným druhom poškodenia. Dokáže si tiež zachovať farebnú stálosť a je opraviteľná.

V konečnom dôsledku je cieľom vyvinúť verziu, ktorá by nielen chladila vozidlá, ale mala by aj bezfarebný vrchný náter, dala by sa nanášať zo striekacej pištole a v ideálnom prípade by bola dostupná aj v iných farbách okrem bielej.