Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Goodyear BHO3: Pneumatiky vyrábajúce elektrinu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobcovia elektromobilov sa zaoberajú pri svojich vozidlách výdržou elektro-článkov pre čo najdlhší dojazd, či upravujú technológiu tak, aby sa skrátil čas potrebný na ich dobíjanie. Stále však môže nastať situácia, že dobíjacia stanica je v nedohľadne.

Riešením by mohol byť koncept pneumatík BHO3 od spoločnosti Goodyear, ktoré dokážu premeniť teplo a pohyb na elektrinu potrebnú pre dobíjanie elektromobilu. A to aj keď sa auto nepohybuje.

Pneumatiky BHO3 sú pokryté veľmi tmavou čiernou textúrou, ktorá pohlcuje okolité svetlo a teplo. Samotný behúň pneumatík absorbuje teplo pri trení o povrch vozovky. Pneumatika sa teda otepľuje pri pohybe aj pri státí na slnku.

Goodyear BHO3

Vývojárom sa podarilo tieto zdroje previesť na elektrický prúd prostredníctvom termo piezoelektrického materiálu vo forme siete pokrývajúcej pneumatiku. Vlastnosti tohto materiálu umožňujú zbierať energiu z pneumatiky počas jej deformácie pri jazde. Pre zabezpečenie proti prehrievaniu sú pneumatiky BHO3 vybavené systémom chladenia, umiestneného v ich bočných stenách.

Táto sieť zvyšuje valivý odpor i odolnosť samotných pneumatík. V prípade prepichnutia je dojazd udávaný do 80 kilometrov, pri maximálnej rýchlosti 80km/hod.

Goodyear BHO3