Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pneumatiky UtraGrip Performance 2 sú pripravené aj na poriadnu zimu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 11. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jeseň sa pomaličky blíži ku koncu, na dvere nám klope blížiaca sa zima a v našom okolí zaznieva známa otázka: „Tak čo, už máš prezuté?“ Áno, reč je o zimných pneumatikách, ktoré momentálne zamestnávajú naplno nejeden pneuservis. Ani v tomto segmente to však nie je bez technológií. Svoje miesto majú teda aj pri výrobe pneumatík a tak sa poďme spolu pozrieť ako ich využil Goodyear.

Vývoj zimných pneumatík dáva výrobcom naozaj zabrať. Kým letné sa musia popasovať predovšetkým s vodou, pri zimných pribúda okrem vody aj sneh a ľad. A to bola hlavná výzva aj pri navrhovaní pneumatík Goodyear UltraGrip Performance 2, ktoré sú už druhou generáciou a prinášajú si inovatívne technológie, zamerané práve na bezpečnosť a jazdné vlastnosti.

„Pribudli tu nové technológie, hlavne v prvom rade je to Snow Protect Technology, ktorá zahŕňa tri prvky. Prvým prvkom je súbor uzamykateľných lamiel, ktoré slúžia pre lepší záber pneumatiky a takisto lepšie brzdné vlastnosti,“ hovorí pán Jozef Petrík, Goodyear Dunlop Tires Slovakia.

Kontaktná plocha s vozovkou, pre lepší záber pneumatík, sa zväčšuje práve pri otvorení lamiel, ktoré sa mimo záberu naspäť uzatvoria. K lepšej bezpečnosti dopomáha aj to, že ich je v dezéne viac vedľa seba. Nové je aj usporiadanie lamiel v šikmejšom smere. Takýto nový súbor opäť prispieva k vylepšeniu vlastností pneumatiky na vode, snehu a tiež ľade.

„Je to hlavne pri zatáčaní pneumatiky, kde pneumatika sa natočí a na to slúžia vlastne tieto priečne lamely, ktoré sú v kolmo smere. To znamená, že pri zatáčaní sú ako keby zarovno s vozovkou.“

V priečne narezaných jednotlivých blokoch dezénu sa ďalej nachádza zvýšený počet aktivátorov, ktoré od seba oddeľujú jednotlivé časti dezénu, aj s lamelami.

„Keď pneumatika je v zábere alebo pneumatika je pri brzdení, zväčšuje sa plocha bloku. To znamená opäť sa zvyšuje kontaktná plocha pneumatiky a tým aj jej záberové a brzdné vlastnosti.“

Aj na prvý pohľad je vidieť, že celý lamelový systém musí byť dômyselne navrhnutý už pri výrobe. O presné vyrezanie tvaru lamiel do dezénu sa pritom starajú špeciálne nože.

„Ako vidíme, je tu veľa druhov lamiel, takže máme aj veľa druhov nožov. Je to zhruba 1000 nožov, ktoré sú použité na jednu pneumatiku.“

Ďalším zlepšením, s ktorým prichádza technológia Snow Protect, sú hydrodynamické drážky, ktoré majú pre dosiahnutie lepších vlastností upravený tvar a sú prehĺbené zhruba o 10 percent.

„Tieto hydrodynamické drážky nám zabezpečujú odvod vody a takisto kašovitého terénu alebo kašovitého snehu. A tým pádom zabraňujú takzvanému aquaplanningu.“

V neposlednom rade sa pri druhej generácii pneumatík UltraGrip Performance upravil a zmenil aj ich tvar pre dosiahnutie dlhšej životnosti.

„Ďalším vylepšením pri tejto pneumatike je kontaktná štvorcová plocha, kde predošlé pneumatiky mali kontaktnú plochu, ktorá bola oblá. V tomto prípade táto pneumatika má kontaktnú štvorcovú plochu s rovnomerným rozložením tlaku.“

Aby si pneumatiky čo najdlhšie udržali svoje vlastnosti, vývojári sa snažia už pri samotnej výrobe zavádzať nové postupy.

„Ide to o vzájomné vybalansovanie jednotlivých zložiek v tejto pneumatike. Goodyear s čím experimentuje a s čím začal robiť je vyvíjanie siliky zo šúp z ryžových šupiek. Ďalším patentom, ktorý je použitý aj v tejto pneumatike je používanie rastlinných olejov, ktoré vylepšujú vlastnosti pneumatiky a hlavne jej vlastnosti v mínusových teplotách.“

Každá pneumatika má svoju životnosť, ktorá sa znižuje najmä jazdou. V tomto prípade však o tom používateľa informuje aj samotná pneumatika, a to jednoduchým spôsobom, prostredníctvom znaku na dezéne v tvare snehovej vločky.

„Je to indikátor opotrebenia. Čo znamená laicky povedané, keď táto hviezdička alebo respektíve snehová vločka zmizne, tak pneumatika už nie je vhodná na zimnú prevádzku. Tým pádom pneumatiku treba vymeniť.“

Životnosť pneumatiky však ovplyvňuje aj správne skladovanie počas obdobia, keď sa nepoužíva. S tým sa zároveň vyvracia aj fáma, že dobré sú len tie pneumatiky, ktoré získate do roka od dátumu výroby.

„Keď pneumatika je skladovaná v riadnom prostredí bez vlhkosti a priameho pôsobenia slnka, tak tá pneumatika, aj trojročná pneumatika je ako nová pneumatika,“ konštatuje pán Jozef Petrík, Goodyear Dunlop Tires Slovakia.

Zimné pneumatiky Goodyear UltraGrip Performance 2 si teda prinášajú množstvo technológií. Vďaka nim dostali opäť nový rozmer v oblasti bezpečnosti na cestách a ich jazdné vlastnosti by tak mali vodičom pomôcť práve v náročných zimných podmienkach.