Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Volvo vyrobilo prvé autonómne vozidlo pre testy na verejných komunikáciách

Volvo vyrobilo prvé autonómne vozidlo pre testy na verejných komunikáciách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Z výrobnej linky automobilky Volvo vo fabrike v Torslande vo Švédsku zišlo prvé autonómne vozidlo, ktoré sa zúčastní testovacieho programu Drive Me. Automobilka Volvo popisuje svoje vozidlo ako „najambicióznejší a pokročilý projekt pre verejné autonómne jazdy“. Počas experimentu Drive Me bude nové autonómne vozidlo prevážať ľudí na verejných komunikáciách.

Hoci tieto autonómne vozidlá plánujú vyraziť na cesty až od budúceho roka, Volvo oznámilo začiatok projektu, ktorý bude prebiehať v Göteborgu v špeciálnych zónach, ktoré umožňujú plne autonómne použitie. Automobilka sa radí do čela autonómnej jazdnej revolúcie, naposledy aj vďaka partnerstvu so spoločnosťou Uber pre prevoz cestujúcich v autonómnych taxíkoch.

Výrobnú linku automobilky Volvo opustilo prvé autonómne vozidlo určené pre testovanie v projekte Drive Me na verejných komunikáciách

Pre projekt Drive Me sa rozhodlo Volvo vybaviť model automobilu XC90 SUV rôznymi senzormi, vrátane laserovej technológie LIDAR, radarom či klasickými kamerami. Informácia zo zdrojových senzorov sa zbiehajú vo výkonnom počítači Autonomous Driving Brain, ktorý je mozgom celého procesu fúzie dát. Tie sú využívané na to, aby informovali vozidlo, akú akciu má vykonávať.

Za všetkým stojí výkonný počítač Autonomous Driving Brain, ktorý transformuje dáta zo senzorov pre autonómnu jazdu vozidla

Projekt Drive Me sa podľa vyjadrenia automobilky Volvo odlišuje od ostatných vo svojej orientácii na používateľa. Volvo skúma vodičov v reálnych situáciách a dúfa, že získané poznatky pomôžu priniesť lepšie výsledky autonómnej jazdy. V nadväznosti na štart projektu Drive Me v Göteborgu je plánované testovanie aj v uliciach Londýna. Volvo sa tiež zaujíma o možnosť testov až v ďalekej Číne.

Volvo vybavilo model automobilu XC90 SUV celým radom senzorov, kamier a laserovým snímačom LIDAR a radarom

Automobilka už postupne predstavuje semi-autonómne technológie, ktorých cieľom je zamedziť vážnym zraneniam alebo úmrtiu, ktoré by sa mali objaviť v nových vozidlách Volvo do roku 2020. Komerčné zavedenie plne autonómnych vozidiel je pritom naplánované okolo roku 2021.

Prvé skúšobné plne autonómne jazdy v projekte Drive Me sa uskutočnia od budúceho roku