Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

GM chce už v roku 2019 dostať na cesty automobil bez volantu

GM chce už v roku 2019 dostať na cesty automobil bez volantu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa chcete niekam odviezť, stačí si otvoriť aplikáciu, zadať požiadavku a o chvíľu vás príde vyzdvihnúť autonómne vozidlo bez vodiča, volantu alebo pedálov, len so štyrmi miestami na sedenie. Pripadá vám to ako sci-fi? No možno už budúci rok to bude realita. Aspoň podľa plánov automobilky General Motors.

Spoločnosť General Motors totiž dúfa, že v roku 2019 dostane na cesty plne autonómne vozidlo Cruise AV pre verejné testovanie zdieľanej dopravy. Aj preto podala žiadosť na americkom ministerstve dopravy o nasadenie samoobslužného vozidla Cruise AV v roku 2019. Tento ohlásený automobil nemá žiadne pedále, volant ani akýkoľvek mechanizmus ručného ovládania. Svoj názov získal od spoločnosti Cruise Automation, ktorú GM zakúpil v roku 2016 s cieľom urýchliť vývoj softvéru pre autonómnu automobilovú technológiu.

Cruise AV je vybavený mnohými bezpečnostnými zariadeniami. Dokáže skenovať v dlhom aj krátkom rozsahu v plnom 360 stupňovom zábere. Vozidlo je vybavené piatimi senzormi LiDAR pre detekciu a meranie svetla, 16 kamerami a 21 radarovými senzormi. Laserové merania poskytnú presné informácie o pevných aj pohybujúcich sa objektoch, doplnenými údajmi z radarových vysielačov a prijímačov na palube vozidla.

Spoločnosť General Motors chce spustiť obmedzené verejné testovanie autonómneho vozidla Cruise AV už budúci rok na verejných komunikáciách prostredníctvom programu zdieľanej jazdy.

Kamery pracujú so vstupmi zo senzorov LiDAR pre klasifikáciu zistených objektov. To pomáha identifikovať rôzne typy vozidiel, chodcov či detaily na vozovke a dopravné značenie. Senzory s dlhším rozsahom sledujú prichádzajúce autá, ktoré sa pohybujú pri vyšších rýchlostiach, aby predvídali potrebné jazdné manévre, zatiaľ čo detektory s krátkym rozsahom určujú okamžité požiadavky pre jazdu automatizovaného vozidla.

Spoločnosť General Motors chce spustiť obmedzené verejné testovanie autonómneho vozidla Cruise AV už budúci rok na verejných komunikáciách prostredníctvom programu zdieľanej jazdy. Ak sa to podarí, budú tieto autonómne vozidlá brázdiť cesty po vybraných mestách po celých Spojených štátoch.

Autonómny automobil Cruise AV nemá žiadne pedále, volant ani akýkoľvek mechanizmus ručného ovládania.