Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Svetlami budúcnosti DIGITAL LIGHT začína Mercedes-Maybach

Svetlami budúcnosti DIGITAL LIGHT začína Mercedes-Maybach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Revolučná technológia budúcnosti svetlometov DIGITAL LIGHT, ktorá mala premiéru na ženevskom autosalóne sa už začína v malej sérii zavádzať v prvých vozidlách najnovšieho vyhotovenia Triedy S značky Mercedes-Maybach. Technológia osvetlenia DIGITAL LIGHT s vysokým rozlíšením viac ako dva milióny pixlov (využíva čipy s viac ako miliónom mikrozrkadiel v každom svetlomete) sa spočiatku uplatní vo vozidlách Mercedes-Maybach pre vybraných flotilových zákazníkov už v prvom polroku 2018.

„Vďaka rozlíšeniu viac ako jeden milión pixlov v rámci jedného svetlometu vytvára osvetlenie DIGITAL LIGHT nielen ideálne svetelné pomery v každej jazdnej situácii, dokáže aj rozšíriť vizuálnu podporu našich asistenčných jazdných systémov,“ vysvetľuje Ola Källenius, člen predstavenstva spoločnosti Daimler, zodpovedný za koncernový výskum a vývoj divízie Mercedes-Benz Cars.

Revolučná technológia svetlometov DIGITAL LIGHT s vynikajúcim výkonom umožňuje pokrokovú jazdnú asistenciu a komunikáciu s vodičom a dokáže v každej jazdnej situácii vytvoriť ideálne svetelné pomery. DIGITAL LIGHT ponúka ešte vyššiu presnosť ako svetlomety MULTIBEAM LED a znižuje tak riziko oslepenia ostatných účastníkov cestnej premávky na minimum. DIGITAL LIGHT sa dodáva ako integrálna súčasť komplexnej stratégie Inteligentné jazdenie a významne prispieva k zvýšeniu bezpečnosti v cestnej premávke.

V novom svetlomete pracujú čipy s viac ako miliónom mikrozrkadiel, čiže celkovo viac ako dva milióny v jednom vozidle. Systémy kamier a snímačov vo vozidle rozpoznávajú iných účastníkov cestnej premávky, výkonné počítače v priebehu milisekúnd vyhodnotia ich údaje, ako aj digitálne navigačné mapy a vyšlú svetlometom príkazy na optimálne prispôsobenie rozptylu svetla vo všetkých situáciách.

Vďaka inovatívnej technológii DIGITAL LIGHT riadenej softvérom možno okrem iného na vozovku premietať symboly vo vysokom rozlíšení. Neposkytuje to len upozornenia vodičovi bezprostredne v jeho zornom poli, ale mu to aj v ďalšom kroku umožňuje komunikovať s okolím.

Pri spustení malosériovej výroby budú k dispozícii výstražné symboli: pre klzkú vozovku, pre staveniská, pre riziko nabehnutia, pre udržiavanie sa v jazdnom pruhu, pre mŕtvy uhol a pre rýchlosť.

(Zdroj: Tlačová správa Mercedes-Benz)