Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Poloautonómny ProPilot si našiel domov v novom mini aute Dayz

Poloautonómny ProPilot si našiel domov v novom mini aute Dayz
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nissan sa rozhodla osadiť svoju pomerne kompaktnú poloautonómnu technológiu ProPilot do úplne nového automobilu Dayz. Toto drobné vozidlo tak vodičovi poskytne súpravu asistenčných technológií pre ešte bezpečnejšiu a menej stresujúcu jazdu.

Technológia ProPilot je základom autonómnych ambícií spoločnosti Nissan a vo finálnom štádiu umožní plne autonómnu jazdu. V súčasnosti spoločnosť pracuje s upravenými verziami, ktoré inštaluje do vybraných modelov, počnúc minivanom Serena z roku 2016, ku ktorému sa pridali modely automobilov Leaf a X-Trail.

Najnovšie sa do skupiny zapojil aj nový automobil Dayz, ktorý bol dnes uvedený do prevádzky v Japonsku. Ide o prvé Kei vozidlo (z kei-jidosha – ľahký automobil), ktoré získalo túto technológiu, ktorá mu umožní poloautonómnu asistenciu pri riadení, zrýchlení a brzdení na diaľnici.

Nissan Dayz s poloautonómnou technológiou ProPilot.

Okrem toho má Dayz k dispozícii aj ďalšie asistenčné funkcie, ako je inteligentný systém sledovania jazdného pruhu, ktorý varuje vodiča pred vybočením, či inteligentný systém brzdenia, ktorý sleduje dianie pred vozidlom. Nový Nissan Dayz tiež získal aktualizovaný pohon, odpruženie a sedadlá Nero Gravity, inšpirovaných NASA, ktoré sľubujú zníženie únavy počas jazdy.

Nový mini automobil Nissan Dayz je k dispozícii v až 17 rôznych farbách. Jeho cena sa začína od 1,27 milióna JPY (približne 10 200 EUR). Vzhľadom na obmedzený úspech vozidiel typu Kei mimo Japonska je otázne, či sa Dayz dostane aj na ďalšie trhy.

Nissan Dayz s poloautonómnou technológiou ProPilot.

Nissan Dayz s poloautonómnou technológiou ProPilot.