Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém Pandora chráni auto a vodičom pridá aj komfortné funkcie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sú moderné automobily chránené autoalarmom alebo imobilizérom priamo od výrobcu, zlodeji si v takýchto prípadoch vedia nájsť cestičky ako sa do takto zabezpečeného vozidla dostať. Rovnako to platí aj pri systémoch s bez kľúčovým prístupom, ktoré patria medzi najzraniteľnejšie.

Aj preto je istejšie vybaviť auto ešte dodatočným elektronickým zabezpečením. V tomto smere môže pomôcť napríklad aj účinný bezpečnostný systém Pandora. Ten si vraj dokáže poradiť i s profesionálnymi zlodejmi a majiteľovi vozidla navyše poskytne viacero komfortných funkcií.

Vďaka technológiám majú dnes zlodeji áut k dispozícii rôzne rušičky alebo čítačky kódov, a tak im nerobí problém vniknúť aj do najmodernejších vozidiel chránených fabrickým zabezpečením. Je to zároveň najčastejší spôsob kradnutia áut. Nepochybne s tým majú veľké skúsenosti najmä v Rusku. A zrejme aj práve preto sa tam zrodil špeciálny elektronický bezpečnostný systém Pandora, ktorý funguje nezávisle od továrenského systému ochrany.

„Práve to, že je to fabrické zabezpečenie tak je rovnaké pri každom vozidle, čiže či už ten zlodej vie sa nabúrať alebo hacknúť do jedného vozidla, tým pádom vie všetky,“ hovorí pán Peter Vendžúr, obchodný riaditeľ, TSS Group.

Systém Pandora sa skladá z časti, ktorá je nainštalovaná v aute a má vlastné napájanie, a z bezpečnostného prívesku, ktorý má v rukách len oprávnená osoba, teda majiteľ či držiteľ vozidla. Proti tomuto tandemu sú tak krátke aj hackerské čítačky kódov pri bezkľúčovom otváraní.

„Za žiadnych okolností nie je možné skopírovať danú informáciu, navyše informácia je menená komunikačným dialógom každé tri milisekundy, čiže za žiadnych okolností nie je technologicky možné skopírovať správu, ktorá prebieha medzi príveskom a danou riadiacou jednotkou,“ vysvetľuje pán Martin Doro, produktový manažér, TSS Group.

O každej zmene udalosti je majiteľ informovaný takmer okamžite. Súčasťou systému je teda spomínaný prívesok, ktorý slúži na komunikáciu medzi autom a jeho majiteľom. Pokiaľ sa komunikácia preruší, systém Pandora sa podľa výrobcu nedá prekonať.

„V prípade, že tento prívesok nie je v blízkosti vozidla, nedá sa s autom odísť. Či je systém Pandora účinný ako dobré zabezpečenie, o tom hovorí aj fakt, že na svete už je viac ako tri milióny používateľov s týmto systémom a nemáme vedomosti, žeby niekto prekonal tento systém,“ dopĺňa pán Peter Vendžúr, obchodný riaditeľ, TSS Group.

Pandora používa dômyselné 128 bitové šifrovanie. Auto pritom zabezpečí aj pred zneužitím vytvorenia duplikátu originálneho kľúča a aj pred použitím rušičiek. Zlodejom dokonca nepomôže ani radikálna výmena riadiacej jednotky motora alebo celej spínacej skrinky. O všetkom, čo sa s autom deje vie Pandora vďaka tomu, že je napojená priamo na dátovú zbernicu vozidla, ktorou sú autá vybavené už nejaký ten rôčik.

„Sú to takmer všetky vozidlá od roku výroby 2001. Neustále pracujeme na tom, aby sme mali podporu z najnovších vozidiel, čiže neustále sa chodia načítavať najnovšie dáta z najnovších vozidiel. Je tam aj možnosť pripojenia dodatočných senzorov a inštalácie systému pre staršie typy vozidiel,“ hovorí pán Martin Doro, produktový manažér, TSS Group.

Používateľ si môže pri systéme Pandora zvoliť jednu z dvoch technologických výbav pre komunikáciu s alarmom. Prvá funguje prostredníctvom známeho Bluetooth a o stavoch auta sa dozvie na vzdialenosť 15 až 20 metrov. No a pomocou druhého spôsobu dokáže s autom komunikovať z ktoréhokoľvek miesta na zemi.

„Zariadenia Pandora používajú na komunikáciu dátový prenos, čiže takzvané GPRS, na tento prenos je teda potrebné použitie SIM karty.“

Veľkou výhodou je aj to, že používateľ sa k informáciám zo zabezpečovacieho systému dostane aj prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie pre operačné systémy Android a iOS. Pokiaľ je systém vybavený aj modulom GPS, môže používateľ cez aplikáciu lokalizovať svoje vozidlo, no nájde tam aj informácie o aktuálnom stave.

„Či je vozidlo odomknuté alebo zamknuté, polohu dverí, či sú teda otvorené alebo zatvorené, teplotu v interiéri, teplotu motora, hladinu paliva a rovnako históriu jednotlivých udalostí. Čiže priamo v histórii si človek vie skontrolovať či auto zamkol, kedy ho zamkol, či bol vyvolaný poplach a kedy bol daný poplach vyvolaný.“

Zaujímavosťou systému Pandora je aj to, že vďaka prepojeniu s dátovou zbernicou vozidla, dokáže poskytnúť ďalšie funkcie, ktoré prispejú k zvýšeniu komfortu pri používaní vozidla.

„Ako je napríklad funkcia diaľkového štartu pre vyhriatie alebo vychladenie interiéru, ovládanie nezávislého kúrenia vo vozidle, prípadne ovládanie akéhokoľvek iného zariadenia pomocou prídavných výstupov,“ dodáva Martin Doro, produktový manažér, TSS Group.

Pandora dokáže pritom na diaľku štartovať aj vozidlá s manuálnou prevodovkou, ak je zaradený neutrál a zatiahnutá ručná brzda. V prvom rade sú však jej inovatívne technológie využívané na efektívnu ochranu proti prípadnej krádeži a práve príjemným bonusom sú jej ďalšie užitočné doplnkové funkcie. Vývojári však nelenia a už teraz riešia integráciu systému do karavanov, či podporu pre smart hodinky, ktoré môžu slúžiť aj ako jeden z najbezpečnejších bez kľúčových prístupov do vozidla.