Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najrýchlejšia nabíjačka zvýši dojazd elektromobilu o 100 km len za 3 minúty nabíjania

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zredukovanie času nabíjania elektromobilov môže znamenať veľký krok k ich širšiemu prijatiu. V tejto oblasti sa presadzuje aj technologická spoločnosť ABB, ktorá oznámila to, čo považuje za najrýchlejšiu nabíjačku elektrických vozidiel na svete. Tá údajne dokáže zvýšiť dojazd o 100 kilometrov už po niekoľkých minútach nabíjania.

Nová nabíjačka elektromobilov ABB Terra 360 je navrhnutá ako riešenie pre čerpacie stanice, mestské nabíjacie stanice, parkoviská pred nákupnými centrami alebo pre vozové parky s elektrickými vozidlami. Prispôsobiteľné LED svetelné pásy a voliteľný 27-palcový LCD displej prevedú používateľa procesom nabíjania a informujú ho o stave batérie, zatiaľ čo sa odpočítavajú minúty, kým sa nabíjanie elektromobilu nedokončí.

Vizualizácia ultrarýchlej nabíjačky elektromobilov ABB Terra 360.

A to podľa spoločnosti ABB vôbec nemusí trvať dlho. Nabíjacia stanica Terra 360 totiž dosahuje maximálny výkon až 360 kW a spoločnosť tvrdí, že tak dokáže nabiť batériu v elektromobile do plnej kapacity už za 15 minút alebo menej. Alebo ak je potrebné len doplnenie energie, keď sa používateľ zastaví na nejaké občerstvenie, môže zatiaľ získať až 100 kilometrov dojazdu za menej ako tri minúty nabíjania.

Vizualizácia ultrarýchlej nabíjačky elektromobilov ABB Terra 360.

Terra 360 má štyri porty a päťmetrové káble, ktoré umožňujú nabíjanie až štyroch vozidiel naraz, aj keď pri pomalšom výkone 90 kW. To, či budú môcť majitelia elektromobilov využívať výhody ultrarýchleho nabíjania modelu Terra 360, bude závisieť od ich vozidla, pričom nie všetky elektromobily dokážu tento typ vysokého výkonu zvládnuť. Čím viac sa ich však v nasledujúcich rokoch dostane na cesty, tým skôr by mohli tieto typy ultrarýchlych nabíjacích riešení zohrať obrovskú úlohu pri znižovaní obáv z dojazdu a zvyšovaní atraktivity vozidiel s elektrickým pohonom.

Ultrarýchla nabíjačka elektromobilov ABB Terra 360 by mala byť v Európe k dispozícii koncom tohto roka.

Vizualizácia ultrarýchlej nabíjačky elektromobilov ABB Terra 360.