Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ekologická dekarbonizácia vodíkom zníži spotrebu a zvýši výkon motora

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
31. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z ciest pre budúci pohon automobilov je popri elektrine aj vodík. S vozidlami však môže súvisieť aj inak. Práve vodík totiž dokáže odstrániť usadeniny v spaľovacích motoroch. Slováci z Púchova sa preto rozhodli pre vývoj vlastných zariadení, ktoré slúžia práve na dekarbonizáciu pohonných jednotiek. Takýmto ekologickým vyčistením sa pritom zvýši efektívnosť motorov, čiže klesne spotreba a stúpne výkon.

Spaľovanie fosílnych palív v motoroch osobných, či nákladných vozidiel, motocyklov, ale i kosačiek si so sebou prináša i nežiaduci efekt. Časť paliva totiž pri vysokých teplotách karbonizuje a takýto uhlík sa postupne ukladá na steny ventilov a valcov.

„Nečistoty sa tvoria už od nového auta, ale podľa našich skúseností už po prejdení 50 000 kilometrov začínajú mať vplyv na emisné normy a časom už aj na výkon a spotrebu motora,“ vysvetľuje Slavomír Školek, SSpower.

Samotné usadeniny sú potom aj príčinou znižovania výkonu motora a keďže sa motor musí viac namáhať, priamo úmerné s tým je aj to, že stúpne spotreba. Rodinná firma z Púchova sa preto rozhodla, že s týmto problémom majiteľom štvorkolesových miláčikov pomôže.

„Zariadenia vyrábame u nás na Slovensku úplne od piky, čiže od vodíkového generátora, až po všetky ostatné komponenty. Takisto si tvoríme vlastný softvér a k dnešnému dňu je to už tretia generácia softvéru.“

Na svetlo sveta sa tak z dielne SSpower dostávajú komplexné zariadenia pre autoservisy, ale aj pre menšie opravárenské dielne, či pre samotných koncových používateľov. Aj tu hrá vodík hlavnú úlohu.

„Jadrom týchto strojov je vodíkový generátor. Na základe toho, aké kubatúry motorov sa budú čistiť, máme v portfóliu zariadenia, ktoré dokážu vyrábať od 350 litrov vodíka za hodinu, tie slúžia pre osobné automobily, až po 4 500 litra vodíka za hodinu, a tie slúžia pre nákladné automobily, bágre, autobusy a podobne.“

Všetky zariadenia pritom spája unikátny vnútorný systém, ktorému Slováci vdýchli život. Napája ho elektrická energia buď vo forme 220 alebo 380 voltov.

„Elektrika štiepi vodu na dve molekuly vodíka a jednu molekulu kyslíka. Tento plyn je nazývaný HHO a je vháňaný priamo do motora automobilu.“

Proces samotného čistenia motora je pritom veľmi jednoduchý. Vodíkový plyn totiž stačí dostať dovnútra pohonnej jednotky, a to prostredníctvom otvoru pre nasávanie vzduchu.

„V motorovom priestore je vodíkom karbón spaľovaný pri vysokých teplotách, takže nedochádza k jeho uvoľňovaniu tak, ako pri niektorých iných dekarbonizačných metódach, ale je spaľovaný na mikroskopické čiastočky, ktoré prechádzajú aj DPF filtrom, takže nie je upchávaný, a práve naopak, do určitej miery je čistený aj ten.“

Celý proces čistenia trvá štandardne 60 minút a mal by motor zbaviť nežiaducich usadenín. Táto metóda je pritom nielen ekologická, ale aj bezpečná. Podľa výrobcu teda výbušnosť nehrozí.

„Je to vylúčené, pretože okrem toho, že zariadenie má svoje vlastné bezpečnostné prvky proti spätnej iskre, vodík nie je nikde skladovaný, ani tlakovaný v žiadnej nádobe. Zariadenie ho priebežne vyrába, vháňa do motora automobilu, a ten aj okamžite opúšťa automobil formou spalín.“

Navyše môže byť zariadenie vybavené aj otrasovým senzorom. Ten po aktivácii neustále monitoruje, či je čistené vozidlo naštartované. Ak sa teda motor z akéhokoľvek dôvodu vypne, urobí tak automaticky aj vodíkový čistič, a to do piatich sekúnd a zabráni tak prívodu vodíka do vypnutého motora.

Podľa výrobcu sa táto dekarbonizačná metóda uplatní najmä v dnešnej dobe, v ktorej platia prísne emisné normy a tlak na ne je na celom svete, hlavne však v Európskej únii. Predpokladá sa, že do budúcnosti budú ešte prísnejšie. Aj preto môže byť metóda jedným z najjednoduchších spôsobov ako sa dajú zvýšené emisie od zanesenia motora, znížiť.

„V dnešnej dobe sú emisné normy tak prísne, že ich nespĺňajú už štvor a päťročné automobily. Podľa našich skúseností, po takejto dekarbonizačnej kúre až 90 percent automobilov, ktoré na prvý krát neprešli, tie normy splnia. Takéto čistenie dokáže znížiť CO2, takže emisie, o 70 až 80, v extrémnych prípadoch až o 90 percent,“ dodáva Slavomír Školek, SSpower.

Púchovské vodíkové čističky z dielne SSpower dokážu teda bezpečne pomáhať čistiť spaľovacie motory. Je pritom jedno, či je to motor auta, motorky, kosačky, bagra či lode. Táto moderná ekologická metóda by tak mohla priniesť úžitok v podobe menšej spotreby pohonných látok, vyššieho výkonu a v neposlednom rade sa takýmto spôsobom zároveň predlžuje životnosť pohonnej jednotky. Navyše si prináša aj výrazne nižšie náklady ako napríklad manuálne čistenie motora alebo iné typy dekarbonizácií.