Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Citroën pomáha s výberom a montážou Wallboxov pre nabíjanie elektromobilov

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
7. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Záujem o elektrické automobily sa nepochybne každým rokom o niečo zvyšuje. Ide o ekologickú alternatívu pohonu, ktorá je však podmienená využívaním nabíjačiek. Už dnes je pritom slovenská sieť elektrických nabíjačiek dostatočná, no určite bude najviac využívaná tá domáca. Aj preto je potrebné zvážiť všetko okolo jej inštalácie. Našťastie už niektorí výrobcovia elektromobilov začali v tomto smere prinášať individuálne odborné poradenstvo.

Záujemcovia o elektrické alebo plug-in hybridné vozidlá majú nepochybne svoje špecifické potreby, a to nie len v súvislosti so štýlom používania vozidiel, ale aj pri ich nabíjaní. Aj preto by malo byť každé takéto riešenie v súlade s technickými možnosťami nabíjania vozidla v mieste bydliska.

„Je dôležité záujemcom o elektromobil poradiť nielen s výberom samotného vozidla, ale aj so servisnou zmluvou a rozhodne i s výberom ich vlastnej nabíjacej stanice Wallbox,“ hovorí František Macho, manažér pre komunikáciu, Citroën.

Wallbox je dnes rozhodne najrozšírenejším zariadením, ktoré elektromobilom v domácnostiach dodáva energiu. Aj preto sa tím inžinierov z koncernu Stellantis dohodol na zozname takýchto nabíjačiek.

„Pri zostavovaní portfólia Wallboxov sa prihliadalo na špecifické potreby majiteľov elektrických a hybridných vozidiel. Jednoducho bolo treba garantovať optimálne fungovanie, účinnosť a bezpečnosť počas používania.“

Wallbox teda možno označiť ako viac účelový. Podľa odborníkov je ideálnym riešením na úplné a bezpečné optimalizovanie doby nabíjania a rovnako aj na zníženie frekvencií nabíjania. Takto sa predlžuje životnosť batérií. Smart wallboxy navyše používateľom umožňujú spravovanie nabíjania cez mobilnú aplikáciu, ako aj sledovanie spotreby, s rozlíšením údajov pri viacerých vozidlách.

„V rámci nášho inovatívneho projektu je k dispozícii niekoľko wallboxov z originálneho príslušenstva značky, s rôznymi výkonmi. Ide o základný jednofázový wallbox s výkonom 3,7 kW, trojfázový wallbox s 11timi kWattmi, trojfázový Smart wallbox s prémiovými službami, tiež s 11timi kW, ale aj najvýkonnejší, trojfázový Smart wallbox s až 22mi kWattmi.“

Už dnes má Citroën na Slovensku 26 servisných miest, ktoré okrem iného poradia budúcim majiteľom elektrických vozidiel aj s výberom a montážou vhodného Walboxu.

„Celý proces výberu toho správneho zariadenia je jednoduchý a prehľadný. U predajcu Citroen stačí spísať požiadavky v „Dotazníku pre záujemcu o nabíjanie elektrického vozidla v domácich podmienkach“. Na základe týchto údajov potom nasleduje výjazd certifikovaného odborníka priamo na obhliadku miesta inštalácie. No a po spoločnej dohode je možná aj realizácia montáže.“

Do radov elektrických vozidiel značky Citroën sa pridala aj C4-ka vo verzii e-C4. Elektromobil má dojazd na jedno nabitie viac ako 350 kilometrov. Ak teda používateľ prejde denne 50-60 kilometrov, auto stačí nabíjať raz týždenne. Jedno nabitie takémuto používateľovi postačuje aj na niekoľko dní. Takzvané AC nabíjanie je pritom možné aj z bežnej elektrickej zásuvky, už priamo základným káblom, no v takom prípade treba počítať s tým, že potrvá viac ako deň.

„Pri nabíjaní zo zásuvky je čas nabíjania veľmi dlhý. A to aj pri použití výkonnejšej zásuvky, kedy sa čas sa skráti na 15 hodín, čo ale z časového dôvodu tiež nie je ideálna voľba na bežné nabíjanie. Najefektívnejším domácim riešením je preto Wallbox. Spotreba elektriny je pri týchto riešeniach rovnaká, ale pri vhodne zvolenom wallboxe je bonusom výrazná úspora času.“

Aj vďaka domácim Wallboxom z dielne Citroën sa teda nabíjanie zrýchľuje. Napríklad pri 3-fazovom 16 Ampérovom wallboxe sa auto nabije už za 5 hodín. Ak mame k dispozícii 32 Ampérový model, plug-in hybridne vozidlo je nim možné nabiť už za 2 hodiny.

„Pre používateľa je efektívne ak využije nočné časy domáceho nabíjania. Takto si majiteľ, okrem komfortu nabíjania v domácom prostredí, výrazne šetrí náklady aj v porovnaní s tarifami za rýchlo nabíjanie na verejných nabíjačkách,“ dodáva František Macho, manažér pre komunikáciu, Citroën.

Elektromobilita teda začína mať svoj význam pre čoraz viac ľudí. Mnohí z nich pritom preferujú domáce nabíjanie pomocou Wallboxu, a tak je na mieste, že automobilové koncerny začínajú postupne k predajú elektrických áut pridávať aj poradenstvo pri výbere a montáži týchto unikátnych domácich nabíjačiek.