Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Karta s čítačkou odtlačkov prstov ruší limit bezkontaktnej platby

Karta s čítačkou odtlačkov prstov ruší limit bezkontaktnej platby
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Platenie v obchodoch s bezkontaktnou kartou je pohodlné, no limity platieb bývajú kvôli bezpečnosti nastavené dosť nízko a pri väčšom nákupe treba zadať PIN. Britská banka NatWest však začína testovať platobné karty s čítačkou odtlačkov prstov, čím sa rušia limity pre bezkontaktné platby.

Rovnako ako u nás, aj vo Veľkej Británii je mnoho obchodov, čerpacích staníc a reštaurácií vybavených platobnými terminálmi pre bezkontaktné platby, kedy zákazník s kartou len prejde ponad terminál a čip v karte zadá bezpečnostný kód. Tieto transakcie sú z bezpečnostných dôvodov limitované do sumy 30 libier. No onedlho to môže byť inak.

Banka NatWest sa totiž spojila s digitálnou bezpečnostnou spoločnosťou Gemalto, spolu s Visa a Mastercard, a začala testovať nový typ bezkontaktnej platobnej karty, ktorá skenuje odtlačok prsta používateľa a overí jeho identitu. Vďaka tomu pri platbe odomkne limit na transakcie, ktorý sa normálne používa. Využitie odtlačku prstu namiesto zadávania PIN kódu je pohodlnejšie a prináša aj vyššiu úroveň bezpečnosti.

Registrovaný odtlačok prsta majiteľa platobnej karty je uložený na samotnej karte a všetko overovanie prebieha na karte, takže predajcovia nemusia aktualizovať svoje platobné terminály. Po pridaní odtlačku prsta sa už na karte nedá zmeniť. Testovanie platobných kariet s biometrickou technológiou snímania odtlačkov prstov bude prebiehať niekoľko týždňov, pričom banka NatWest do neho zapojila 200 svojich klientov.

Britská banka NatWest začína testovať platobné karty s čítačkou odtlačkov prstov.