Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Loona je inteligentný a rozkošný robotický domáci miláčik

Loona je inteligentný a rozkošný robotický domáci miláčik
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotickí domáci miláčikovia sú už desaťročia základom sci-fi a v posledných rokoch sme sa dočkali, že sa ich na trh dostalo viacero druhov a s rôznym úspechom. Najnovšie sa snaží zaujať Loona, pomerne pokročilý inteligentný domáci robot s množstvom trikov a osobnosťou ako z Disneyho animovanej rozprávky.

Loona je štvorkolesový robot vysoký 172 milimetrov s 2,4-palcovým LCD displejom namiesto tváre. Na tejto obrazovke sa zobrazuje pár animovaných očí, ktoré sú navrhnuté tak, aby skutočne vytvárali ilúziu, že táto vec je živá, a vyjadrujú radosť, hnev, smútok, zvedavosť a celý rad ďalších emócií.

Domáci robotický miláčik Loona.

Tento domáci robotický miláčik má nielen detailné oči, ale aj pár svietiacich antén, ktoré pripomínajú uši na vrchole hlavy, a ktoré ešte viac umocňujú efekt osobnosti, keď sa pri šťastí zdvihnú alebo pri sklamaní klesnú. Loona má elegantný tvar a kolesá, ktoré sa dajú nezávisle zdvíhať hore ako zvieracie packy.

Výsledkom je teda malý, odvážny robot, ktorý dokáže robiť veci ako domáce zvieratko. Loona sa zrejme môže voľne pohybovať po vašom dome, reagovať na pohladenie, prísť na zavolanie, priniesť loptičku, naháňať laserové ukazovadlo, robiť triky, privítať vás doma, nasledovať vás, skúmať okolie, kýchať, tancovať, pretekať sa a hrať hry.

Domáci robotický miláčik Loona.

Na to všetko je robot Loona vybavený súborom technológií, vrátane mikrofónov na hlasové povely a kamier na rozpoznávanie tvárí a ľudí, navigáciu okolo objektov, sledovanie pohybu a vyhýbanie sa prekážkam a pádom z okrajov.

Ako každý správny robot je aj tento programovateľný pomocou aplikácie, ktorá je navrhnutá tak, aby bola dostatočne jednoduchá na to, aby používateľov a najmä deti naučila základy kódovania a zároveň pridávala robotickému zvieratku nové funkcie. Budúce aktualizácie zrejme umožnia používateľom upravovať akcie, výrazy a interakcie, ako aj pripojiť robota k aplikácii Home Assistant na ovládanie ďalších zariadení.

Domáci robotický miláčik Loona.

Tvorca robotického domáceho miláčika Loony, spoločnosť KEYi Tech, v súčasnosti financuje svoj projekt prostredníctvom startup portálu Kickstarter, kde sa z pôvodnej cieľovej sumy 20 000 USD vyzbieralo už viac ako 2,2 milióna USD. Získať sa dá od 299 USD, čo je o 150 USD menej ako je plánovaná maloobchodná cena. Ak všetko pôjde podľa plánu, dodávka by sa mala začať vo februári 2023, prípadne si podporovatelia kampane môžu priplatiť, aby dostali robota včas na tohtoročné Vianoce.