Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Notebooky a tablety pre žiakov, ktorých obstaranie pokryje príspevok od štátu

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
30. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Digitálna gramotnosť – základný predpoklad pri výkone rôznych súčasných, ale aj budúcich povolaní, ktoré dnes ešte neexistujú. Aj naša krajina na ne potrebuje pripraviť študentov. Veď podľa prognóz odborníkov až 65 percent dnešných žiakov základných škôl raz obsadí pracovné pozície, ktoré vytvorí Priemysel 4.0.

Dnes je zrejmé, že digitálne zručnosti detí sa ani náhodou nedajú rozvíjať bez informačných technológií. Istým spôsobom sa k nim deti dostanú aj v školách. No predsa len doma je viac priestoru na bádanie a objavovanie vecí, ktoré raz dieťa využije vo svojom povolaní. Nie je však v silách všetkých rodičov, aby svojim ratolestiam dokázali techniku zabezpečiť. Aj preto do tohto procesu vstupuje štát pomocou projektu Digitálny žiak.

„Stačí, aby zákonný zástupca zaregistroval dieťa, ktoré spĺňa podmienky podpory, na stránke www.DigitálnyZiak.sk a vyplnil jednoduchý formulár. Potom si už môže vybrať zariadenie, ktoré musí spĺňať určené, aspoň základné parametre. Je úlohou zmluvných predajcov, aby poskytli pomoc pri výbere vhodného zariadenia,“ vysvetľuje Pavol Šedo, Digitálna koalícia.

Podľa podmienok by malo mať podporené zariadenie displej s minimálnym rozlíšením 1366 na 768 bodov. K dispozícii musí byť minimálne jeden fyzický port, pre pripojenie periférií, ale aj fyzickú slovenskú klávesnicu ako súčasť zariadenia, prípadne pripojiteľnú cez port či bezdrôtovo.

„Dôležitým parametrom je možnosť pripojenia na Wi-Fi, no zariadenia musia mať aj rozhranie pre pripojenie k mobilným dátovým službám. V prípade tabletu SIM slot, pri ostatných zariadeniach možnosť pripojenia LTE modemu pre 4G sieť. Chýbať by nemala ani zabudovaná kamera, reproduktory a mikrofón,“ dopĺňa Pavol Šedo, Digitálna koalícia.

Ak to teda zhrnieme, podporeným zariadením môže byť tablet, s uhlopriečkou najmenej 25 centimetrov, čo je takmer 10 palcov, samozrejme aj notebook alebo stolný All in One počítač. Zariadenie musí mať tiež nainštalovaný používateľsky jednoduchý operačný systém a na výrobnom štítku nesmie byť rok starší ako 2022. To všetko pritom spĺňajú aj zariadenia, ktoré sú dostupné len v rámci rozpočtu subvenčnej poukážky. A nie je ich málo.

„Á ako Acer Chromebook 315. Stroj z taiwanskej dielne si prináša Full HD displej. Má integrovaný štvorjadrový procesor Intel Celeron N5100. Svojim dielom pomôže aj integrovaná grafická karta Intel UHD. Pamäť dostala 4 GB a pevný disk zasa 128 GB, ale v rýchlej eMMC verzii. O všetko sa stará operačný systém Chrome OS. Batéria vydrží zhruba do 14 hodín,“ hovorí Ľubomír Straka, šéfredaktor, Techpedia.sk.

Á aj ako ASUS V510. Notebook poháňa procesor Intel Celeron N4020 so skromnejšími dvomi jadrami a integrovanou grafikou UHD 600. Zaujme však viac ako 15 palcová obrazovka s Full HD rozlíšením ako aj 8 GB pamäte, čo využijú mnohé aplikácie. Pomerne dosť, presne 512 GB, si zaslúžil aj SSD disk. Nechýba Web kamera a ani portová výbava. Všetko v zariadení koordinuje operačný systém Windows.

„Há ako HP 15S. Ďalší, takmer 16 palcový Full HD notebook s dvojjadrovým procesorom N4500 a so zdieľanou grafickou kartou Intel UHD. Operačnej, 4 GB pamäti sekunduje 128 GB úložisko. Zaujímavosťou je integrovaná čítačka kariet ako aj rýchlo nabíjanie, vďaka ktorému batéria notebooku sa dokáže nabiť na polovičnú kapacitu za 45 minút. Notebook má už predinštalovaný Windows 11.“

El ako Lenovo. Model tabletu TAB p11 prichádza už v druhej generácii. Ako už hovorí jeho názov, má 11, teda presne 11 a pol palcový displej, s rozlíšením 1200 na 2000 bodov a až 120 Hz frekvenciu obnovovania. Srdcom je procesor Mediatek Helio G99 s až 8-mimi jadrami. Podporuje ho 6 GB pamäť a 128 GB dátové úložisko. Operačným systémom je najnovší Android 12tka. K tomuto zariadeniu je však podľa podmienok potrebné dokúpiť ešte klávesnicu, čo ale vôbec nie je náročná položka.

„X ako Xiaomi. Zamiešať karty pri výbere zariadenia môže aj ďalší čínsky výrobca s modelom Redmi Pad 4. Model poháňa tiež procesor Mediatek Helio G99. Displej má necelých 11 palcov a opäť rozlíšenie 1200 na 2000 bodov. Operačná pamäť je štvor-gigabajtová a úložisko 128 gigabajtové. Obe kamery, predná aj zadná, získali po 8 megapixelov. O niečo silnejšia ako v Lenove je tu batéria. Tá má až 8000 mAh, ako aj 18 W nabíjanie. Rovnako aj k tomuto tabletu je ešte potrebná káblová, či bezdrôtová klávesnica,“ dodáva Ľubomír Straka, šéfredaktor, Techpedia.sk.

Ako je vidieť, zariadení, pri ktorých obstaraní, cez projekt Digitálny žiak, už netreba siahnuť do vlastnej peňaženky, je na trhu naozaj dosť. Samozrejme, popri podpore od štátu môže budúci používateľ investovať do náročnejšieho stroja aj časť vlastných prostriedkov, zvlášť ak si to vyžaduje jeho štúdium technického smeru. Stačí si len prejsť, aj osobne, niektoré osvedčené predajne a nepochybne sa pomocou vyškolených predajcov dostane hravo k výsledku.