Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá inteligencia vedie deti na internete úplne novým spôsobom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Modely umelej inteligencie nám poskytujú možnosti robiť veľa vecí oveľa lepšie. Skvelým príkladom môže byť aj rodičovská kontrola internetu. Aplikácia Angel AI totiž predstavuje deťom web spôsobom, ktorý je prispôsobený ich veku a záujmom, bez reklám, nevhodného obsahu alebo rizika narušenia súkromia.

Asistenti umelej inteligencie budú čoskoro pre mnohých hlavným médiom, prostredníctvom ktorého veľa ľudí pristupuje na internet. Ako takí budú pôsobiť ako strážcovia znalostí, prehľadávať web, aby priniesli na mieru prispôsobené odpovede na otázky, namiesto toho, aby nás nútili hľadať si veci sami.

Čokoľvek si o tomto koncepte myslíte, je tu jedna oblasť, v ktorej ľudia večne hľadajú lepších a efektívnejších strážcov vedomostí. Sú to samozrejme rodičia, ktorí sa snažia viesť svoje ovplyvniteľné deti, keď robia svoje prvé kolísavé kroky na divokom internete.

Nie je to len sex, násilie, drogy, vojna, politika a iný nevhodný obsah, ktorému sa snažíte vyhnúť. Je to aj reklama, zhromažďovanie a predaj údajov o používateľoch, potenciál kontaktu s pochybnými jednotlivcami či všadeprítomné sociálne médiá.

Priateľská tvár nového internetu pre deti poháňaného umelou inteligenciou.

Angel je aplikácia pre operačný systém iOS, primárne pre iPady, ktorá funguje ako asistent umelej inteligencie pre deti vo veku okolo 5 až 12 rokov. Nastavenie je jednoduché. Zadáte meno dieťaťa, dátum narodenia a niekoľko jeho koníčkov a záujmov. Potom aplikácia vytvorí úvodnú domovskú stránku, ktorá deťom poskytne niekoľko príkladov druhov otázok, ktoré by mohli chcieť položiť, ako aj veľké tlačidlo „Spýtať sa“ v spodnej časti.

Dá sa použiť klávesnica, ale primárne rozhranie je hlasové. Deti kladú otázky tak, ako to robia deti, a asistent Angel ide a hľadá odpovede, prezentuje ich ako niekoľko snímok so sprievodnými obrázkami a na konci ponúka niekoľko YouTube videí pre deti, ak sa chcú dozvedieť viac. Odpovede sú prispôsobené veku dieťaťa a sú nahovorené láskavým a pozitívnym hlasom.

Angel upravuje internet na nástroj otázok a odpovedí na podporu a odmeňovanie zvedavosti detí.

„Máme trojvrstvový bezpečnostný systém,“ hovorí Josh Thurman, zakladateľ a COO spoločnosti Angel AI. „Posudzujeme počiatočnú otázku, aby sme zistili, či je to otázka primeraná veku. Porovnávame ju so zoznamom tém, ktoré sú pravdepodobne vekovo nevhodné. A na odpoveď, ktorú dostaneme späť z LLM (veľký jazykový model), používame umelú inteligenciu na zhodnotenie. Potom sa to všetko zredukuje na dopyt, takže dopyt, ktorý sa odošle do rôznych rozhraní API na internete, už bol preverený.“

Ako rodič môžete prostredníctvom webového rozhrania vidieť, na čo sa vaše dieťa pýta. Upozorní vás, ak sa pýta na nejaké otázky, ktoré Angel považuje za „chvíle rodičovstva“, a poviete dieťaťu, aby s vami túto tému prediskutovalo. Môžete tiež nastavovať nahor a nadol úroveň výrečnosti, ktorá by mohla pre dané dieťa fungovať, a upraviť tak zložitosť odpovedí.

Odpovede je možné upraviť podľa úrovne čítania a „výrečnosti“.

V aplikácii sa dajú nastaviť vlastné časové limity okrem tých, ktoré stanovuje iOS. Bude spoplatnená na základe modelu predplatného, pričom spoločnosť sa zaväzuje, že údaje používateľov nebude používať na predaj reklamy ani na predaj tretím stranám.

Aplikáciu Angel momentálne testuje približne 100 rodín a je vytvorený zoznam čakateľov. „Prístup sa bude uvoľňovať vo fázach,“ hovorí Thurman. „Našim čakateľom počas leta a všeobecnému publiku na jeseň. Presnú cenu stále vyhodnocujeme.“