Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DJI si od kamerovej techniky odskočilo k inteligentným robotom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci je čínsky výrobca DJI, známy najmä svojou kamerovou technikou a lietajúcimi dronmi, neváha sa pustiť do neprebádaných vôd robotiky. Jeho prvým príspevkom je štvorkolesový malý robot s názvom RoboMaster S1, ktorý je navrhnutý nielen pre zábavu, ale starším deťom prinesie aj pohľad do sveta umelej inteligencie, programovania a robotiky.

Nový vzdelávací robot RoboMaster S1 je vyrobený v jednotlivých moduloch, a tak si deti môžu po ich vybalení samé vyskúšať a naučiť sa, ako poskladať robota dokopy. Moduly zahŕňajú sadu štyroch kolies terénnych kolies Mecanum s 12-timi valcovými profilmi, ktoré pomáhajú robotovi s pohybom do všetkých smerov. Robot je poháňaný bezkartáčovými motormi a batériou s kapacitou 2 400, ktorá na jedno nabitie vydrží približne 35 minút používania.

Štvorkolesový robot DJI RoboMaster S1.

RoboMaster S1 sa dá ovládať manuálne s pomocou aplikácie pre smartfóny alebo prostredníctvom vyhradeného diaľkového ovládača. Robot si prináša množstvo inteligentných funkcií, medzi ktoré patrí schopnosť automaticky sledovať trasu na podlahe, ako ju mapuje používateľ, vie rozoznať 44 rôznych druhov vizuálnych značiek, sledovať osobu vo svojom zornom poli, rozpoznať a reagovať na tlesknutie a iné gestá rúk, či vykonávať jedinečné pohyby, pokiaľ narazí na svojho kolegu S1.

Pokročilejší používatelia môžu prispôsobiť svojho robota prostredníctvom programovania v Scratch 3.0 a Python, vďaka čomu môže robot vykonávať ešte širšiu škálu funkcií. Napríklad to môžu byť jedinečné schopnosti, ako je nastavenie krútiaceho momentu kolies alebo rôzne špecifické pohyby či naprogramovanie špeciálnych protiútokov počas bitky s druhým robotom S1.

Pokročilejší používatelia môžu prispôsobiť svojho robota prostredníctvom programovania v Scratch 3.0 a Python.

Áno, myslelo sa samozrejme aj na zábavu a tak je robot vybavený infračerveným lúčom, s ktorým môže získať dominanciu nad protihráčom. Používateľovi sa tak môžu odomknúť bonusové schopnosti, ako je napríklad elektromagnetická interferencia. Robot cez kanón môže strieľať zdraviu neškodné gélové guľôčky, ktorých zásah zaznamenajú tlakové senzory na druhom robotovi.

Robot DJI RoboMaster S1 je už teraz dostupný za cenu 499 dolárov.

Štvorkolesový robot DJI RoboMaster S1.