Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bosch zavádza elektrický pohon už aj do detského kočíka

Bosch zavádza elektrický pohon už aj do detského kočíka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektromotory od spoločnosti Bosch v priebehu rokov uľahčili jazdu nejednému cyklistovi a teraz sa nemeckí vývojári rozhodli so svojou technológiou pomôcť rodičom, pre ktorých navrhli detský kočík s inteligentnou elektrickou asistenciou.

Systém elektrickej asistencie Bosch e-stroller sa skladá z dvojice tichých elektrických motorov, ktoré sú namontované na zadnej náprave kočíka, Bluetooth komunikačného modulu a niekoľkých inteligentných senzorov. Tieto senzory sú schopné určovať rýchlosť a zrýchlenie detského kočíka a zaznamenávajú aj povrch, po ktorom sa kočík pohybuje. Na základe týchto údajov dokážu inteligentné algoritmy predpovedať, čo majú rodičia v úmysle robiť.

Ak napríklad idú s dieťaťom na prechádzku, systém automaticky poskytne elektrickú pomoc pri tlačení do kopca alebo aktivuje motorovú brzdu, ak by rodič náhodou pustil kočík, takže sa nespustí sám naspäť dole z kopca. Elektrický pohon tiež znižuje ťah kočíka, keď s ním rodič kráča z kopca a udržuje ho rovno a stabilne, ak sa pohybuje po nerovnom teréne. Výhodou systému Bosch e-stroller je to, že vo všetkých prípadoch sa detský kočík dá pohodlne ovládať jednou rukou.

Systém elektrickej asistencie Bosch e-stroller pre detské kočíky.

Integrovaný Bluetooth modul naznačuje, že je k dispozícii sprievodná mobilná aplikácia pre operačné systémy iOS a Android. Tá umožní používateľovi si zvoliť z troch úrovní elektrickej asistencie, skontrolovať stav batérie, či aktivovať zabudovaný alarm v kočíku, ktorý sa zapne parkovaciu brzdu, keď sa s ním niekto pokúsi pohnúť a spustí hlasnú sirénu.

Detský kočík používa rovnakú 18-voltovú lítium-iónovú batériu, aká sa nachádza v elektrickom náradí Bosch. Batéria je uzamknutá vo vlastnom priestore a dá sa vybrať pre nabíjanie. Dojazd s pomocou elektrickej asistencie je udávaný až na 15 kilometrov, pričom batéria sa do plnej kapacity nabije za 2,5 hodiny.

Systém elektrickej asistencie Bosch e-stroller pre detské kočíky.

Spoločnosť Bosch tvrdí, že systém elektrickej asistencie e-stroller bol testovaný v aerodynamickom tuneli až do siedmich stupňov Beaufortovej stupnice, a hoci v takých poveternostných podmienkach asi žiadny rodič nezoberie svoje dieťa von, kočík pevne stál aj pri nárazoch vzduchu rýchlosťou 60 km / h. Keďže elektrická asistencia vyžaduje menšie vynaloženie úsilia pri tlačení a ťahaní, Bosch tvrdí, že testovanie odhalilo aj zlepšenie držania tela rodičov.

Systém elektrickej asistencie Bosch e-stroller sa môže používať na jednomiestne alebo dvojmiestne detské kočíky. Spoločnosť Bosch v spolupráci so švédskym výrobcom kočíkov Emmaljunga plánuje uviesť na trh prvé modely s elektrickou asistenciou v roku 2020. Nasledovať budú spolupráce s ďalšími výrobcami detských kočíkov.

Systém elektrickej asistencie Bosch e-stroller pre detské kočíky.