Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Posteľ Calmer zabráni poškodeniu mozgu u predčasne narodených detí

Posteľ Calmer zabráni poškodeniu mozgu u predčasne narodených detí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa dieťa narodí predčasne, je životne dôležité, aby stále vyvíjajúci sa mozog dieťaťa dostával dostatok kyslíka. Pomôcť by teraz mohla nová zdravotnícka pomôcka, ktorá napodobňuje srdcový rytmus a dýchanie rodiča.

Dospelí aj deti majú tendenciu dýchať plytkejšie, keď sú psychicky stresovaní. Tým sa zníži množstvo vzduchu, ktoré prijmú, čo následne zníži hladinu kyslíka v krvi. Vďaka tomu sa do mozgu dostane menej kyslíka. Ak sa to u predčasne narodeného dieťaťa deje príliš často alebo príliš dlho, môže dôjsť k poškodeniu jeho mozgu.

Pomôcť by však mohla nová zdravotnícka pomôcka v podobe detskej postele s názvom Calmer, ktorú vyvinul tím vedcov z kanadskej univerzity v Britskej Kolumbii a je určená na umiestnenie do inkubátora. Keď na nej leží predčasne narodené dieťa, zariadenie stúpa a klesá, čo simuluje dýchanie a tlkot srdca rodiča, ktorý dieťa drží.

Najlepšie by samozrejme bolo, keby to rodič alebo iný opatrovateľ mohol urobiť sám. To však nie je vždy možné na rušných novorodeneckých jednotkách intenzívnej starostlivosti. A najmä teraz počas pandémie ochorenia Covid-19, kedy je návšteva týchto priestorov prísne obmedzená.

Predčasne narodené dieťa spí na posteli Calmer.

Počas klinických testov, ktoré boli vykonané na novorodeneckej jednotke intenzívnej starostlivosti vo Women's Hospital + Health Center v Britskej Kolumbii, bolo 16 predčasne narodených detí držaných opatrovateľmi (a dostali cumlík), pričom im bola odobratá rutinná vzorka krvi. Ďalších 12 predčasne narodených detí bolo umiestnených na posteľ Calmer a bol im vykonaný rovnaký bolestivý postup. Keď sa bezprostredne potom zmerali hladiny kyslíka v mozgu dojčiat, zistilo sa, že sú rovnaké v oboch skupinách.

Podľa vedcov má technológia Calmer potenciál pomáhať predčasne narodeným deťom, ktorých mozog je obzvlášť citlivý na bolesť a stres. Tím teraz chystá rozšírenie testov zariadenia za prísnejších podmienok v reálnom svete.