Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bambusový nákladný e-bicykel ako udržateľný spôsob prepravy

Bambusový nákladný e-bicykel ako udržateľný spôsob prepravy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrický nákladný bicykel už patrí medzi ekologickejšie vozidlá, ktoré sú schopné nahradiť jazdy autom a dokonca aj doručovanie dodávkou v kompaktnom balení. Nemecká spoločnosť My Boo však robí nákladný e-bicykel ešte ekologickejším tým, že ho postavila na ráme vyrobenom z bambusu a ľanového kompozitu. Výrobca získava svoj bambus trvalo udržateľným spôsobom z Ghany a vytvára z neho schopný stroj, ktorý dokáže prevážať náradie a pracovné potreby, prevážať na vozíku potraviny či prepravovať deti do a zo školy.

Spoločnosť My Boo pracuje na svojom prototype bambusového nákladného e-bicykla viac ako dva roky a len nedávno spustila jeho predbežnú objednávku. Nákladná verzia využíva novú konštrukciu rámu, ktorá má svoje rúrkové bambusové segmenty spojené dohromady pomocou častí vyrobených z prírodného kompozitu na báze ľanu.

Bambusový nákladný e-bicykel My Boo Kumasi EP6.

Výrobca tvrdí, že použitý bambus sa zbiera udržateľným spôsobom v Ghane, kde rastie bez použitia chemikálií alebo hnojív. Miestni remeselníci potom zostavia rámy tak, že vysušia a ošetria bambus pred jeho narezaním na požadovanú veľkosť a jeho zložením. Ľanový kompozit sa vyrába podobným procesom ako uhlíkové vlákna, pri ktorom sa päť až osem vrstiev ľanovej tkaniny namočí do živice, potom sa tvaruje okolo bambusu a brúsi sa do čistého povrchu. Rám je potom odoslaný do továrne spoločnosti My Boo v nemeckom Kieli na konečnú montáž celého nákladného e-bicykla.

Bambusové rámy sú navrhnuté tak, aby poskytli pevnosť tradičnejších kovových rámov spojenú so schopnosťou tlmiť nárazy podobnou uhlíkovým vláknam, čo je kombinácia charakteristík, ktoré by sa mohli ukázať ešte užitočnejšie pri preprave veľkého nákladu.

Bambusový nákladný e-bicykel My Boo Kumasi EP6.

Bambusový rám môže byť najvýraznejšou časťou modelu Kumasi EP6, ale nie je to jediná inovatívna funkcia tohto nákladného e-bicykla. Aby bolo možné otočiť koleso, ktoré je umiestnené ďaleko pred riadidlami, používa My Boo nový systém riadenia poháňaný remeňom, o ktorom hovorí, že poskytuje presnú a pohodlnú ovládateľnosť v kombinácii s vynikajúcou odolnosťou.

Kumasi EP6 je poháňaný elektrickým pohonom Shimano Steps EP6 s 630-Wh batériou a 10-prevodovou kazetou. Súprava štvorpiestových bŕzd Shimano MT4 pomáha zastaviť e-bicykel, zatiaľ čo vidlica Suntour SF20 Mobie poskytuje odpruženie vpredu. Bicykel váži 44 kilogramov so zaistenou batériou a má celkovú povolenú hmotnosť až 190 kilogramov. Nákladný priestor s uhlopriečkou 25,5 palca (65 cm) vpredu bude fungovať s množstvom modulárnych boxov a príslušenstva.

Spoločnosť My Boo v súčasnosti ponúka Kumasi EP6 na predbežnú objednávku za 7 999 EUR a plánuje začať dodávať tento rok.

Bambusový nákladný e-bicykel My Boo Kumasi EP6.