Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Life Sticker chráni cyklistov pred narazením do otváraných dverí auta

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Cyklisti a motocyklisti prechádzajúci okolo zaparkovaných automobilov v rušnej premávke to nemajú vôbec ľahké. Môže sa stať, že nepozorný vodič sa rozhodne práve v tom momente otvoriť dvere svojho vozidla bez toho, aby si skontroloval situáciu v bočnom zrkadle.

Pomôckou, ktorá by zabránila tejto nepríjemnej situácii by sa však mohlo stať elektronické zariadenie s názvom Life Sticker, ktorého prototyp pre výrobu stál menej ako 2 eurá. Zariadenie Life Sticker sa pripevný k bočnému zrkadlu na strane vodiča vozidla a je napájané integrovanou sférickou solárnou jednotkou.

Zabudovaný akcelerometer deteguje, kedy sa vozidlo prestalo pohybovať a na scénu nastúpi smerová Bluetooth anténa. Tá deteguje Bluetooth signál zo smartfónu cyklistu alebo motocyklistu, ktorý sa blíži zozadu. Ak zariadenie takýto signál zachytí, začne na ňom blikať červená LED dióda, ktorá je veľmi dobre viditeľná a upozorní vodiča, že by nemal otvárať dvere automobilu.

Zariadenie Life Sticker sa dá pripevniť na bočné zrkadlo zo strany vodiča na akomkoľvek vozidle.

V súčasnom stave prototypu sa elektronické bezpečnostné zariadenie Life Sticker spája s mobilnou aplikáciou Life Sticker, ktorú musí mať cyklista nainštalovanú vo svojom smartfóne spolu s aktivovaným Bluetooth prenosom. V budúcnosti by sa technológia mohla bez aplikácie zaobísť, no cyklista či motocyklista však stále musí mať pri sebe smartfón so spusteným Bluetooth.

Zariadenie Life Sticker vyvinul Duokai Wang z pobočky elektronickej spoločnosti Semcon v Šanghaji v rámci internej súťaže. Prototyp zariadenia je navrhnutý tak, aby jeho výroba bola lacná a údajne stojí menej ako 2 eurá. Spoločnosť Semcon chce zariadenie Life Sticker komerčné vyrábať zhruba do jedného roka.

Senzor deteguje Bluetooth signál zo smartfónu cyklistu alebo motocyklistu, ktorý sa blíži zozadu. Ak zariadenie Life Sticker takýto signál zachytí, začne na ňom blikať červená LED dióda, ktorá je veľmi dobre viditeľná a upozorní vodiča, že by nemal otvárať dvere automobilu.