Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ZSE stavia rýchlonabíjacie stanice aj v prevádzkach McDonald´s

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jazdiť autami len na elektriku bola pred pár rokmi pre mnohých len fikcia. A dnes? Prekvapením je, že aj u nás ich už jazdí viac ako 1000 plne elektrifikovaných. Rozhodne tomu pomáha aj rozrastajúca sa infraštruktúra nabíjacích staníc, kde hrá jednu z hlavných úloh aj energetická spoločnosť ZSE. V súčasnosti tak prišla s konceptom, v ktorom môže používateľ občerstviť energiou nielen svoje auto, ale aj seba. Postupne sa tak rýchlonabíjacie stanice stávajú na Slovensku súčasťou prevádzok McDonald´s.

Dnešné moderné elektromobily sú už vybavené batériami a technológiami, vďaka ktorým zvládnu prekonať dlhšie vzdialenosti, a tak pomaly začínajú konkurovať vozidlám s benzínovým či dieselovým pohonom. Ruku k dielu priložila v júni 2018 aj Západoslovenská energetika spolu s McDonald´s, a tak sa už aj v rámci našej krajiny môžu majitelia elektromobilov vybrať na dlhšie cesty.

„Otvorí nových 16 takýchto rýchlonabíjačiek na Slovensku. Pokrýva už komplexne celú sieť od Bratislavy až po Košice, aj cez stredné Slovensko. To znamená, že budú môcť bez problémov vlastne migrovať zo západu na východ a naspäť,“ hovorí pán Radoslav Markuš, Západoslovenská energetika.

Dnešné bežné elektromobily majú batérie s kapacitou zhruba do 30 kWh. Rýchlonabíjacie stanice ZSE pritom disponujú výkonom až 50 kW a ich výhodou je aj to, že podporujú najrozšírenejšie konektory pre rýchlonabíjanie batérií v elektromobiloch.

„Takéto auto takáto stanica dokáže obslúžiť do polhodiny. Podľa toho, že v akom stave tá batéria príde, ale keby bolo plne vybité, tak zhruba do pol hodiny odchádza s plnou. Štandardizácia, ktorá existuje v rámci sveta alebo Európy, je CCSkový konektor z Európy, CHAdeMO z Japonska. My sa budeme snažiť ako keby udržiavať obidva tieto konektory vzhľadom na to, že tie typy áut sa tuná na našom území nachádzajú,“ dopĺňa pán Radoslav Markuš, Západoslovenská energetika.

Pre umiestenie verejnej rýchlonabíjacej stanice je dôležitým faktorom to, aby bola v dostupnej a atraktívnej lokalite. Aj preto sa zvyčajne budujú na vysoko frekventovaných miestach, ako sú parkoviská pri nákupných centrách. Majitelia elektromobilov tak počas čakania na nabitie batérie môžu využiť blízke služby.

Prvá rýchlonabíjacia stanica vyrástla na parkovisku reštaurácie McDonald´s v bratislavskom Lamači.

V rámci projektu FAST-E sa ZSE rozhodlo vybudovať ďalšie rýchlonabíjacie stanice aj na parkoviskách reštaurácií s rýchlym občerstvením McDonald´s, ktoré takisto uvažujú ekologicky.

„Vyhlásili sme záväzok, že všetky naše obalové materiály budú do roku 2025 iba z recyklovaných materiálov. No a možnosť dočerpať alternatívny pohon do svojich vozidiel je vlastne prirodzenou súčasťou tohto nášho vývoja,“ hovorí pani Zuzana Svobodová, PR / Communication Director CZ-SK, McDonald´s.

Prvá rýchlonabíjacia stanica vyrástla na parkovisku reštaurácie v bratislavskom Lamači. Takto vybavených bude v dohľadnej dobe aj ďalších 17 prevádzok.

„Takže všetky veľké mestá, Bratislava, Trnava, Žilina, Košice, Nitra, Banská Bystrica. Naozaj všetky veľké mestá, na ktoré si na Slovensku spomeniete, tak do konca roka 2018 by mali mať minimálne jednu svoju nabíjaciu stanicu u reštaurácie McDonald´s.“

Komfort nabíjania je pritom zabezpečený aj vďaka dvom vyhradeným parkovacím miestam pri každej nabíjacej stanici.

„A samozrejme ako sa bude trh s elektromobilmi rozvíjať a ako bude na Slovensku viac a viac vlastníkov, tak budeme my s týmto rozširovať naše miesta na parkoviskách a vlastne osadzovať novými elektrostanicami,“ dodáva pani Zuzana Svobodová, PR / Communication Director CZ-SK, McDonald´s.

Aby sa vodiči v elektromobiloch čo najľahšie vedeli dostať k najbližšej rýchlo nabíjacej stanici v rámci celej siete na Slovensku, pripravuje ZSE pre nich aj mobilnú aplikáciu. Tá už je dokonca v testovacej fáze.

„V blízkych týždňoch ju budeme spúšťať práve do prevádzky. A čo môžem možnože prezradiť, niekedy na sklonku, konci leta práve sa pripravujeme na spoplatnenie tej služby, takže k tomu dátumu budeme určite ako keby spúšťať do prevádzky aj tú aplikáciu v plnej podobe,“ hovorí pán Radoslav Markuš, Západoslovenská energetika.

Keďže vývoj elektromobilov ide míľovými krokmi dopredu, ich modely by mohli mať v budúcnosti oveľa väčšie kapacity batériových článkov, pri zachovaní podobných rozmerov. Tomu sa prispôsobí aj ich nabíjanie a začnú sa budovať takzvané ultra rýchlonabíjacie stanice.

„Sa dajú charakterizovať od nabíjania 150 kW až do dnešných nejakých 350 kW. To znamená, že ten používateľ dnešného priemerného auta sa tam dokáže nabiť za 8 minút. Budú takéto ultra rýchle nabíjačky postavené v niekoľkých kusoch a tým pádom umožnia strašne rýchle nabíjanie a okamžitý vlastne prejazd tej vzdialenosti z bodu A do bodu B,“ uzatvára pán Radoslav Markuš, Západoslovenská energetika.

Aj vďaka rastúcej infraštruktúre rýchlonabíjacích staníc v sietí ZSE sa na našich cestách budeme čoraz viac stretávať s tichými a ekologickými elektromobilmi. V dohľadnej dobe to určite podporia inovatívne technológie, ktoré predĺžia dojazd či skrátia čas nabíjania batérie, aby sa elektromobily stali ešte viac dostupnejšie pre širokú verejnosť.