Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sekvenčné smerovky a brzdové svetlá na rukovätiach bicykla

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Smerové svetlá zabudované v rukovätiach bicykla nie sú novým nápadom, no nemecký vývojári osvetlenia Zarathustra sa inšpirovali svetlami z Audi A8. Riadidlá tak obopína krúžok 20 LED svetiel, ktoré postupne blikajú a fungujú aj ako jedinečný brzdový systém.

Svetlo na riadidlá Zarathustra sa skladá z dvoch hliníkových obručí obalených koženým úchytom. Stlačením tlačidla aktivovaného palcom na každej strane sa stane to, že krúžky 20 LED diód začnú postupne blikať, čím signalizujú nadchádzajúce zabáčanie bicykla. Tieto krúžky môžu tiež svietiť trvalo a dajú sa tak použiť ako klasické svetlá, alebo súčasne blikajú ako výstražné svetlá.

Navyše senzory, ktoré sú namontované pod každou brzdovou páčkou, pri brzdení aktivujú osvetlenie tak, že obe svetlá začnú svietiť červenou farbou a slúžia teda zároveň aj ako brzdové svetlo. Rukoväte spolu komunikujú bezdrôtovo, takže stačí stlačiť jednu brzdovú páčku, aby sa rozsvietili oba LED krúžky.

Cyklistické LED osvetlenie Zarathustra na rukovätiach bicykla.

Vodotesné rukoväte s osvetlením sa dajú jednoducho odstrániť z bicykla. Používateľ tak môže zabrániť ich prípadnému ukradnutiu, ak je bicykel ponechaný bez dozoru alebo môže dobíjať batériu osvetlenia. Stav nabitia batérie sa monitoruje prostredníctvom aplikácie pre operačné systémy iOS a Android. Aplikácia sprístupní aj ďalšie prevádzkové režimy a používateľ si v nej vie nastaviť aj jas a farbu osvetlenia.

Nové cyklistické LED osvetlenie Zarathustra, ktoré je integrované v rukovätiach bicykla, je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo. Dá sa získať za finančnú podporu vo výške 99 dolárov, pokiaľ výrobca splní svoj sľub. Samozrejme, tak ako pri každej start-up kampani, treba byť obozretný. Plánovaná maloobchodná cena je stanovená na 199 dolárov.

Cyklistické LED osvetlenie Zarathustra na rukovätiach bicykla.