Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rekordný priamy let z New Yorku do Sydney trval 19 hodín

Rekordný priamy let z New Yorku do Sydney trval 19 hodín
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Austrálska letecká spoločnosť Qantas myslí na budúcnosť medzinárodného cestovania pravidelnými diaľkovými letmi a dokončila test najdlhšieho komerčného letu v histórii letectva. Ten sa uskutočnil medzi New Yorkom a Sydney, pričom neprerušený letecký maratón trval o niečo viac ako 19 hodín.

V rámci výskumného projektu Sunrise sa snaží spoločnosť Qantas dosiahnuť pokroku v leteckej technológii, aby umožnila priame lety z východného pobrežia Austrálie do Londýna a New Yorku.

Tento rekordný skúšobný let bol uskutočnený v novom lietadle Boeing 787-9, ktoré prepravilo celkovo 49 cestujúcich a posádku na priamej trase dlhej 16 200 kilometrov, ktorá spojila metropoly New York a Sydney. Cesta trvala celkovo 19 hodín a 16 minút. Pravidelný let spoločnosti Qantas medzi New Yorkom a Sydney s jednou medzi zastávkou na ceste pritom trvá 22 hodín a 20 minút. To znamená, že týmto priamym letom sa spoločnosti podarilo skrátiť čas letu až o tri hodiny a štyri minúty.

Rekordný priamy let medzi New Yorkom a Sydney bol uskutočnený v novom lietadle Boeing 787-9.

Počas experimentálneho letu spoločnosť Qantas zhromažďovala viacero údajov o ľuďoch na palube lietadla. Monitorovala sa ich hladina melatonína, bdelosť a tiež mozgové vlny pilotov, zatiaľ čo cestujúci boli podrobení krátkym cvičeniam.

Osvetlenie a časy stravovania počas letu sa tiež vylepšili, kvôli v snahe, čo najviac znížiť únavu z letu spôsobenú zmenou časového pásma, takzvaný jet lag. Spoločnosť Qantas hovorí, že nočné lety sa zvyčajne začínajú večerou a potom sa zhasnú svetlá. Pri tomto testovacom lete sa začalo obedom a svetlá sa ponechali svietiť prvých šesť hodín, aby sa cestujúci mohli lepšie prispôsobiť dennému času v cieľovom mieste.

Počas letu sa monitorovala hladina melatonína, bdelosť a tiež mozgové vlny pilotov, zatiaľ čo cestujúci boli podrobení krátkym cvičeniam pre zníženie únavy.

Letecká spoločnosť Qantas spolupracuje s lekárskymi výskumníkmi a vedcami z austrálskeho centra Charlesa Perkinsa a univerzity Monash, aby lepšie pochopila získané údaje z tohto skúšobného letu. Výsledky by mali viesť k zostaveniu posádky a nastavenia zákazníckeho servisu pre budúce ultra dlhé priamy lety. V nadchádzajúcich mesiacoch sa plánujú ďalšie dva lety, v novembri z Londýna do Sydney a potom v decembri opäť z New Yorku do Sydney.

Skúšobný let na priamej trase dlhej 16 200 kilometrov trval celkovo 19 hodín a 16 minút.