Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cyklistická bunda Ford zobrazuje emoji pre lepšiu komunikáciu s vodičmi

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Stáva sa na cestách, že motoristi jednoducho netušia, aké majú cyklisti počas jazdy úmysly a čo si myslia. Tím vývojárov z Ford of Europe preto vytvoril bundu zobrazujúcu emoji obrázky, ktoré by mohli zlepšiť komunikáciu medzi vodičmi a cyklistami. To by sa mohlo potenciálne odraziť na znížení počtu nehôd.

Jediný prototyp cyklistickej bundy bol vytvorený v rámci kampane automobilky Ford pod názvom „Share the Road“. Bunda má na chrbte umiestnené LED diódy pre zobrazenie rôznych emoji obrázkov. Cyklista ovláda LED panel prostredníctvom tlačidiel na diaľkovom ovládači, ktorý sa montuje na riadidlá bicykla. Týmto spôsobom si môže zvoliť zobrazenie ľubovoľného zo šiestich symbolov emoji. K dispozícii sú zobrazenia smerových šípok doľava alebo doprava, výstražný signál pre brzdenie a zastavenie, či veselé, smutné alebo neutrálne emoji „smajlíky“.

Prototyp cyklistickej bundy Ford, ktorá zobrazuje emoji symboly.

Od prvého vytvorenia pred viac ako 20 rokmi sa emoji opisujú ako prvý jazyk, ktorý sa narodil v digitálnom svete. Od tej doby sa emoji stali výrazovým prostriedkom množstva ľudí, ktorí ich vnímajú ako pohodlnejší spôsob vyjadrovania svojich emócií, ako prostredníctvom telefonického hovoru alebo písaného textu.

„Ak sú dopravné značky dosť efektívne na to, aby vodičovi povedali, že má spomaliť alebo zastaviť, mali by byť emoji určite tiež dobré, aby umožnili vodičovi pochopiť túžby a potreby cyklistov, ktorí sú na cestách veľmi zraniteľní,“ hovorí Dr. Neil Cohn, lingvista z holandskej univerzity v Tilburgu, ktorý pomáhal s návrhom bundy.

Prototyp cyklistickej bundy Ford, ktorá zobrazuje emoji symboly.

Kampaň „Share the Road“ (Zdieľaj cestu) sa snaží o dosiahnutie harmónie medzi účastníkmi cestnej premávky. Zdôrazňuje presvedčenie spoločnosti Ford, že umožnenie väčšiemu počtu ľudí bezpečne jazdiť na bicykli, najmä na krátkych trasách, prospieva všetkým. No Ford v súčasnosti nemá v pláne tento bezpečnostný odev vyrábať komerčne. Ak sa vám však páči myšlienka cyklistickej bundy, ktorá má v sebe aspoň zabudované LED smerovky, mohlo by vás zaujať napríklad bunda Tuibo.

Cyklista ovláda LED panel prostredníctvom tlačidiel na diaľkovom ovládači.