Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vyskúšali sme robustnú a pohodlnú elektrickú kolobežku SmileScooter X7

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
23. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vyzerá to tak, že elektrická doba sa už naplno začala. Aspoň teda v oblasti mikrodopravy. Svoj elektrický pohon dostali bicykle a rovnako aj kolobežky. Niektorí sa na to pozerajú aj tak, že s touto pomocou zasa o niečo zlenivieme. No na druhej strane treba povedať aj to, že nové prostriedky nám pomôžu dostať sa na miesta, kde by sme sa s klasickou výbavou len tak ľahko nedostali. Či už je to vyšší kopec s ebikeom alebo dlhšia trasa s elektrickou kolobežkou. Jednu zaujímavú som sa rozhodol vyskúšať, a tak sa s vami podelím s mojimi používateľskými skúsenosťami.

Elektrických kolobežiek je už dnes na cestách naozaj dosť. Mnohí výrobcovia sa pritom predháňajú v tom, aby práve ich model zaujal. Spotrebiteľ by si však pri výbere mal všímať viaceré parametre.

„Medzi moje hlavné kritéria patrí to, aby boli kolesá s tradičnými pneumatikami. Práve pri tomto type gúm si vďaka nahusteniu, podľa vlastnej váhy, dokážete vytvoriť mäkšie zdolávanie prekážok na cestách a chodníkoch. Pri kolesách bez možnosti nafukovania síce nehrozí defekt, ale komfort z jazdy je neporovnateľný,“ hovorí Ľubo Straka, šéfredaktor Techpedia.sk.

Gumy s možnosťou hustenia sa dostali aj do modelu kolobežky s názvom SmileScooter X7. Používateľ si tak môže, aj pomocou pribalenej výbavy, dostať do pneumatík toľko vzduchu, koľko bude jeho váha potrebovať. Samotný výrobca predpisuje 340 kilo Pascalov.

„Pri tejto kolobežke zrejme už na prvý pohľad zaujme jej robustnosť a vyhotovenie. Správne nahustené pneumatiky teda komfortu jazdy pomôžu, no v tomto prípade k tomu prispeje aj vyššia svetlá výška, takmer 11 centimetrov. Vďaka nej vás pri jazde neohrozí ani prekážka, ktorá by vyčnievala do priestoru. Toto nie je výsada každej kolobežky.“

Vyššia svetlá výška sa konštruktérom podarila presadiť aj preto, že ju neznižuje batéria, ktorá je v mnohých iných modeloch umiestnená v podvozku. V prípade X7mičky sa však dostala do inej časti prostriedku. Pre umiestnenie batérie si tak vývojári vybrali prednú časť rámu – samotnú tyč.

Elektrická kolobežka SmileScooter X7.

„A prichádzame k najzaujímavejšej vlastnosti tohto prepravného prostriedku. A to je samotná batéria. Osobne som sa ešte nestretol s modelom, ktorý by mal túto stránku takto zaujímavo vyriešenú. Batériu totiž veľmi rýchlo a pohodlne vyberiete von. Načo je to dobré? Môžeme to považovať aj za najjednoduchší bezpečnostný prvok, namiesto zamykania kolobežky cez aplikáciu. Ale hlavnou výhodou je to, že si vďaka ďalšej batérii, ktorá môže byť počas jazdy vo vašom ruksaku, dokážete elegantne zvýšiť dojazd o rovných 100%, ak je aj druhá batéria nabitá na maximum. No a kto by chcel, môže mať v ruksaku batérii aj viac a voziť sa tak celý deň, alebo prijme výzvu s kolobežkou z Bratislavy do Košíc. Žiadne nabíjanie vstavanej batérie tu nikoho oberať o čas nebude.“

Pre nabíjanie slúži predovšetkým konektor, ktorý je umiestnený na ráme kolobežky. Batéria sa však dá nabíjať aj keď je mimo prepravného prostriedku. Manipulácia s ňou je pritom veľmi jednoduchá. A zaujímavá je aj jej váha, ktorá nedosahuje ani jeden a pol kilogramu. Takže v ruksaku na chrbte naozaj nikoho extrémne nezaťaží.

„Čo sa týka kapacity batérie, tá je 5 ampér hodín. Nabíjanie trvá zhruba 3 hodiny a za tento čas získate asi 20 kilometrov dojazdu. Pribalený adaptér vás pritom, pomocou malej LED diódy, informuje o tom, že nabíjanie sa skončilo. O samotný pohon sa stará 350 W motor, umiestnený v prednom, 8,5 palcovom kolese. Ten dokáže stroj roztočiť a vlastne celú váhu ťahá. Dokonca si rozumie aj s kopcami, ktoré majú 10% stúpanie.“

Kolobežka má k dispozícii 3 režimy jazdy, ktoré si používateľ volí cez tlačidlo na riadidlách. O všetkom pritom informuje malý displej. K dispozícii je tak EKO mód s maximálnou rýchlosťou 10 kilometrov za hodinu, normálny mód s 15 kilometrovou rýchlosťou a športový mód s 25timi kilometrami za hodinu.

Stroj sa rozbieha pomerne plynule a na rovine dokáže celkom rýchlo dosiahnuť svoju maximálnu rýchlosť v jednom z režimov. Ako náhle pritom X7mička dosiahne plnú rýchlosť v danom režime a používateľ by regulátor rýchlosti držal aj naďalej, kolobežka prepne na tempomat a najvyššiu rýchlosť, v rámci daného módu, sa stroj snaží udržiavať.

Elektrická kolobežka SmileScooter X7.

„Ďalším parametrom pri kolobežkách je rozhodne váha, ktorú dokáže motor uviezť. Tá pri elektrických kolobežkách býva v priemere okolo 100 až 110 kilogramov. Horná hranica je aj pri tomto modeli, no mne sa ju podarilo pri testoch prekonať o ďalších 20 kilogramov. Kolobežka tak s plynulou jazdou fungovala aj pri 130 kilogramovej záťaži. Dlhodobo by to však asi nedala.“

Prevedenie SmileScootra X7 je naozaj robustné. Výrobca zvolil letecký hliník, ktorý dodáva pevnosť a pružnosť zároveň. Aj vďaka odľahčenej konštrukcii sa tak celková váha dostala na úroveň len 12,5 kilogramu. Samotná plocha pre cestovanie je dlhá až 45 a široká vyše 14 centimetrov. Pohodlne sa dá preto na ňu postaviť oboma nohami. Aj pri celkových rozmeroch sa výrobca snažil udržať kompaktnosť. Najväčšia dĺžka stroja je tak necelých 106 centimetrov.

„Rozhodne zaujme aj skladanie kolobežky. Pri X7mičke sa dá zvládnuť doslova v sekunde. Stačí odistiť poistku a stroj jednoducho zložiť na výšku len necelých 46 centimetrov. Najvyšším bodom bude asi rukoväť brzdy. A keď sme už pri nej, musím povedať, že jej prítomnosť v tradičnej podobe a ešte aj s kotúčom ma potešila. Nejako som si nezvykol na elektronické brzdy kolobežiek a preferujem klasiku, s pre mňa lepšou spätnou väzbou. Pri brzdení som tak o niečo istejší. A to aj preto, že o mojej činnosti je informovaný aj ktokoľvek za mnou, prostredníctvom brzdového svetielka, ktoré začne pri brzdení blikať,“ dodáva Ľubo Straka, šéfredaktor Techpedia.sk.

Bezpečnosť je pri kolobežkách naozaj dôležitá. Nesúvisí to len s nosením prilby, ale aj s osvetlením stroja pri jazde so zhoršenou viditeľnosťou, či po tme. SmileScooter X7 si tak prináša aj LED svetlo integrované do rámu. No a pre bezpečnosť sa po jeho zapnutí rozsvieti aj zadné LED svetlo, ktoré svieti na červeno a pri brzdení bliká.

Podčiarknuté, sčítané, SmileScooter X7 je robustný stroj, ktorý vďaka pneumatikám tlmí nerovnosti a prináša pohodlnú jazdu. Funkcia vyberateľnej batérie je naozaj výnimočná, pretože sa dá aj počas jazdy predĺžiť dojazd bez nabíjania, len jednoduchou výmenou batérie. Ide teda o zaujímavý stroj, ktorému vďaka viacerým výhodám odpustíte aj to, že nemá Bluetooth a nespája sa so smartfónom, čo aj tak mnohí nadšenci elektrických kolobežiek v praxi v až takej veľkej miere nevyužívajú.

Elektrická kolobežka SmileScooter X7.