Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Skladací e-bicykel z uhlíkových vlákien sa ľahšie prenáša medzi jazdami

Skladací e-bicykel z uhlíkových vlákien sa ľahšie prenáša medzi jazdami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári z Morfuns Bicycle začali koncom minulého roka pracovať na ultra ľahkom skladacom elektrickom bicykli s názvom Éole. Ten sa môže pochváliť rámom z uhlíkových vlákien v univerzálnej veľkosti a batériou umiestnenou v sedlovke. Tento dizajn bol pritom podľa spoločnosti jeden z prvých, ktorý sa začal implementovať už v roku 2016.

Spoločnosť sa teraz uberá cestou k výrobe a k dispozícii budú dva modely. Oba majú rovnaký ľahký rám a dajú sa zložiť do rozmerov 820 x 660 x 345 milimetrov len za 10 sekúnd. Sú vhodné pre jazdcov s výškou od 1,5 do 1,95 m. Majú podobný výkon, no líšia sa v použitých komponentoch a v hmotnosti.

Prvý model skladacieho elektrického bicykla nesie názov Éole C. Je vybavený rámom z uhlíkových vlákien, riadidlami a predstavcom z hliníkovej zliatiny. Jeho celková hmotnosť sa dostala na 15,8 kilogramu. Sedlovka je pritom domovom 7 Ah batérie Samsung, ktorá poskytne dojazd do vzdialenosti 45 kilometrov na jedno nabitie. Snímač rýchlosti v prípade potreby naštartuje energiu z 36 V motora s výkonom 250 W. Na e-bicykli s reťazou je 7-rýchlostná prehadzovačka Shimano Tourney. O brzdenie sa postarajú 160 mm kotúčové brzdy Zoom, zatiaľ čo na kolesách sú „obuté“ 20-palcové pneumatiky Kenda.

Skladací elektrický bicykel Éole C.

Model Éole S má rám z uhlíkových vlákien, ktorý váži len 1,1 kilogramu. Sedlovka a riadidlá sú tiež vyrobené z uhlíkových vlákien. Po pridaní všetkých komponentov, vrátane batérie, sa celková hmotnosť bicykla zastavila na 12,8 kilogramu.

Tento elektrický bicykel získal 36 V motor AKM Super Light s výkonom 250 W, spolu so snímačom krútiaceho momentu. Výrobca tvrdí, že 7-Ah batéria v sedlovke poskytne jazdcovi elektrickú asistenciu s dojazdom do vzdialenosti 50 až 70 kilometrov na jedno nabitie. Dá sa však dokúpiť aj ďalšia batéria navyše, ktorá sa pripevní k rámu a zdvojnásobí dojazd. Model S má 9-stupňová prehadzovačku Shimano Sora, 20-palcové pneumatiky Schwalbe a kotúčové brzdy Tektro.

Skladací elektrický bicykel Éole S.

Spoločnosť Morfuns Bicycle sa rozhodla financovať výrobu cez start-up portál Indiegogo. Model skladacieho elektrického bicykla Éole C je ponúkaný za 999 dolárov, čo predstavuje takmer 50 percentnú zľavu z odhadovanej maloobchodnej ceny. Podporovatelia kampane si budú musieť pripraviť najmenej 1 259 dolárov (odhadovaná maloobchodná cena 2 299 dolárov) za ľahší a výkonnejší model Éole S. Tak či onak, ak sa všetko uskutoční podľa plánov výrobcu, odhaduje sa, že by sa prvé kusy mali začať prepravovať už v decembri tohto roka.

Skladací elektrický bicykel Éole C.