Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vylepšený systém dezénu so zipsom na bicykle je pevnejší a hladší

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred niekoľkými rokmi začali nórski vývojári pracovať na systéme reTyre, ktorý umožňuje cyklistom odoberať a pridávať špecializovaný dezén na sadu základných pneumatík. Teraz prichádza nová verzia, ktorá rieši nedostatky pôvodného systému.

Systém reTyre pozostáva z dvojice hladkých základných pneumatík, ktoré sú neustále na kolesách bicykla. K nim sa pridávajú vymeniteľné dezény, ktoré je sa dajú na tieto pneumatiky pridávať alebo odoberať pomocou zipsového systému. Ak musí jazdec napríklad jazdiť na zľadovatených cestách, môže si „nazipsovať“ dezén s hrotmi. Ak sa chce venovať jazde v teréne, vie si osadiť hrubšie tvarovaný dezén, no a pre jazdu na hladkých a suchých cestách mu stačí použiť základné pneumatiky bez špeciálneho dezénu.

Pôvodný systém mal však niekoľko nedostatkov. Dezén mal napríklad tendenciu sa krútiť proti podkladovej základnej pneumatike, najmä v zákrutách. Navyše bod, v ktorom sa stretli dva konce každého dezénu, spôsobil pri každej otáčke kolesa znateľný hrboľ. Vývojári však tieto problémy zjavne odstránili v novom systéme 3. generácie.

Tretia generácia systému vymeniteľného dezénu reTyre.

Za prvé bolo vylepšené zvieranie tak, že sa posunul zips základnej základnej pneumatiky dole na jej bočnicu. To by malo umožniť užšie priliehanie dezénu, no nie také pevné, aby sa zips ťažko zaťahoval. Náhodnému rozopnutiu pritom bráni príchytka na uško zipsu. Optimalizované bolo tiež presné umiestnenie zipsu pre každý typ základnej pneumatiky.

„Hrbolček“ bol v predchádzajúcich generáciách systému zjavne spôsobený nekonzistentnosťou vzoru dezénu na jednom konci. Výrobca hovorí, že to bolo vyriešené rozšírením existujúceho modelu z jedného konca na druhý, takže na mieste stretnutia nie je medzera. Už tak netreba podkladový plastový „jazýček“, ktorý sa predtým používal na vyrovnanie oboch koncov.

Tretia generácia systému vymeniteľného dezénu reTyre je k dispozícii na stránkach výrobcu. Základná pneumatika, ktorá sa dodáva vo veľkostiach 26, 27,5, 28 a 29 palcov, sa predáva za 29 EUR za kus. Medzi špecializované vymeniteľné dezény patrí stredne hustý Winter Traveler, hustejšie ladený Ice Racer, na prašné cesty zameraný Gravel Chaser a hlbšie posadený Trail Rider. Ich cena sa pohybuje od 38 do 74 EUR za kus.

Tretia generácia systému vymeniteľného dezénu reTyre.