Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Uličný radarový systém je navrhnutý tak, aby ochránil životy chodcov

Uličný radarový systém je navrhnutý tak, aby ochránil životy chodcov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnoho moderných automobilov je vybavených radarovými systémami na detegovanie chodcov, no tieto systémy môžu byť stále blokované prekážkami, ako sú budovy alebo iné vozidlá. Novo vyvíjané riešenie môže tento problém obísť tak, že radarový systém bude prenesený do ulíc.

Nový uličný radarový systém je v súčasnosti vyvíjaný v rámci projektu HORIS tromi samostatnými pobočkami nemeckej výskumnej skupiny Fraunhofer. Zahŕňa radarové senzory, ktoré sú spojené s infraštruktúrou pomocou technológie MIMO, a ktoré by mohli byť inštalované na miestach s vysokým výskytom chodcov, ako sú autobusové zastávky, školské zóny alebo priechody pre chodcov.

Pri kontinuálnom skenovaní oblasti 100-krát za sekundu je každá senzorová jednotka schopná najskôr identifikovať objekty ako osoby a potom zistiť rýchlosť a smer, ktorým kráčajú alebo bežia (ak sa vôbec pohybujú). To znamená, že ak systém určí, že osoba smeruje na cestu príliš vysokou rýchlosťou a môže sa dostať do kolízie s vozidlami v premávke, vydá varovný signál.

Jeden z radarových senzorov MIMO použitých v novom systéme.

Tento bezdrôtový signál by zachytil systém V2I (vozidlo súčasťou infraštruktúry) nainštalovaný v blízkych automobiloch, čo by spôsobilo zvukový a vizuálny alarm vo všetkých pripojených vozidlách, ktoré by mohli naraziť do chodca. Systém by mohol dokonca automaticky aktivovať brzdy týchto automobilov.

Navyše, aj keby nikto nemal vkročiť na cestu, systém by mohol vodičov varovať, aby spomalili, lebo sa blížia k oblasti, kde sa na chodníku nachádza množstvo ľudí. A pretože systém nevyužíva žiadne kamery, nemali by existovať obavy o ochranu súkromia.

Hoci je táto technológia stále vo vývoji, bola už predvedená na autobusovej zastávke v areáli univerzity Technische Hochschule Ingolstadt. Tam je umiestnená zostava obsahujúca dva radarové snímače, ktorá je schopná monitorovať až osem osôb naraz a zistiť, či sa niektorý z nich pohybuje smerom k ceste.