Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém reTyre Traction pridá dezén na kolesá invalidných vozíkov

Systém reTyre Traction pridá dezén na kolesá invalidných vozíkov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď používatelia invalidných vozíkov prechádzajú zasneženým alebo mokrým povrchom, pomohlo by im, keby ich ivalidné vozíky mali obuté priľnavý dezén pneumatík. Presne to im ponúka inovatívny systém reTyre Traction, ktorý sa dá namontovať v priebehu niekoľkých sekúnd.

Systém reTyre z dielne nórskych vývojárov sa už osvedčil v prípade pneumatík na bicykle, ktorý umožňuje cyklistom rýchlo vymeniť dezén na podkladovej pneumatike s hladkým povrchom. Takto môžu na bežnú jazdu použiť iba základnú pneumatiku a potom pridať plášte so špeciálnym dezénom, keď chcú jazdiť po zasnežených alebo mokrých povrchoch.

Špecializovaný dezén na pneumatiky pre invalidné vozíky reTyre Traction.

Nový systém reTyre Traction vychádza z tej istej základnej myšlienky, ale aplikuje sa na pneumatiky kolies invalidných vozíkov. Zatiaľ čo pôvodné nastavenie využíva na pripevnenie a odpojenie špecializovaných dezénov integrované zipsy, Traction volí rýchlejší a jednoduchší prístup, ktorý umožňuje pridanie dezénu k 24-palcovým (61 cm) bežným pneumatikám tretích strán.

Pre každé koleso začne používateľ nasadením dodanej spony na okraji kolesa nahor zo spodnej strany ráfika kolesa. Ďalej pomocou suchého zipsu na oboch stranách spony a na koncoch dezénu pripevní jeden koniec dezénu k spone. Potom len sklopí vozík dopredu alebo dozadu, v závislosti od toho, ktorým smerom je dezén otočený, a v priebehu toho dezén navinie existujúcu pneumatiku na kolese invalidného vozíka. Nakoniec pripevní druhý koniec dezénu suchým zipsom na tú istú sponu, na ktorej začínal.

Špecializovaný dezén na pneumatiky pre invalidné vozíky reTyre Traction.

Podľa spoločnosti reTyre trvá celý proces osadenia dezénu len 30 sekúnd. Tento špeciálny dezén je údajne navrhnutý na poháňanie a brzdenie invalidného vozíka, a navyše je vyrobený zo zmesi prírodného kaučuku, ktorý údajne poskytuje výnimočnú priľnavosť na klzkom povrchu.

Spoločnosť reTyre spolupracovala na vývoji tohto systému so švédskym výrobcom invalidných vozíkov Panthera, pričom táto spoločnosť teraz slúži ako distribútor tejto technológie. V súčasnosti nepadla žiadna informácia o cenách ani dostupnosti.

Špecializovaný dezén na pneumatiky pre invalidné vozíky reTyre Traction.