Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cyklistický senzor bez batérií prenáša údaje o tlaku v pneumatikách

Cyklistický senzor bez batérií prenáša údaje o tlaku v pneumatikách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kontrola tlaku v pneumatikách na bicykli môže byť komplikovaný proces, a aj preto sú k dispozícii nástavce na ventily, ktoré umožňujú kontrolu pomocou smartfónu. Nový snímač s názvom PSIcle veci ešte viac uľahčuje, pretože si nevyžaduje napojenie na batériu.

Rakúsky výrobca Tubolito zvolil trocha iný prístup ako pri bežných senzoroch monitorujúcich tlak vzduchu v pneumatikách na bicykli. Vnútorná duša totiž obsahuje NFC čip bez batérie, ktorý je dočasne napájaný rádiovými vlnami vyžarovanými blízko umiestneným smartfónom s podporou bezdrôtovej technológie NFC.

Vďaka tomu môžu používatelia skontrolovať tlak v pneumatikách jednoduchým podržaním svojho telefónu v blízkosti NFC čipu. No keďže je tento čip integrovaný do duše, nemôže byť použitý s dušami iných výrobcov alebo s bezdušovými pneumatikami. No a práve tento problém môže vyriešiť nový senzor s názvom PSIcle.

Senzor PSIcle na meranie tlaku v pneumatikách na bicykli.

Toto vodotesné zariadenie sa totiž jednoducho naskrutkuje na koniec rúrky Presta ventilu tretej strany alebo bezdušovej obruče. Len čo je na svojom mieste, funguje podobne ako systém Tubolito. Senzor je podľa potreby napájaný smartfónom vzdialeným asi 25 milimetrov, čím sa prenášajú údaje o tlaku vzduchu v pneumatike do mobilnej aplikácie pre operačné systémy iOS alebo Android.

Senzor PSIcle na meranie tlaku v pneumatikách na bicykli.

Samotný senzor PSIcle je vyrobený z eloxovaného hliníka potiahnutého gumou, meria 40 milimetrov na dĺžku, je hrubý 6 milimetrov a má 22 milimetrov v priemere. Jeho hmotnosť je pritom len 5 gramov. Je ponúkaný v dvoch verziách: LP, ktorá sníma tlak v pneumatikách horských bicyklov od 0 do 2,75 baru, a verzia HP, ktorá sníma tlak v pneumatikách cestných bicyklov od 0 do 27,5 baru.

Senzor PSIcle na meranie tlaku v pneumatikách na bicykli je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter. Sada dvoch senzorov sa dá získať za 56 dolárov. Dodávka je naplánovaná na november 2021.

Senzor PSIcle na meranie tlaku v pneumatikách na bicykli.