Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zadné svetlo na bicykel Shield sa aktivuje otočením hlavy

Zadné svetlo na bicykel Shield sa aktivuje otočením hlavy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď existuje pomerne veľa zadných svetiel na bicykel so smerovými svetlami, ich ovládače bývajú namontované na riadidlách, kde tak môžu zavadzať. Nové zadné / smerové svetlo Shield od spoločnosti Eesens má odlišný prístup, pretože sa aktivuje otočením hlavy.

Z pohľadu hardvéru sa systém skladá z dvoch častí. Prvou z nich je samozrejme zadné svetlo namontované pod sedlovkou bicykla a potom bezdrôtový senzor pohybu, ktorý je pripevnený na zadnej strane cyklistickej prilby tretích strán. Keď jazdec otočí hlavy, aby pred zabočením vykonal kontrolu cez rameno, jednotka umiestnená na prilbe deteguje tento pohyb a automaticky aktivuje jasné jantárové LED svetelné ukazovatele smeru. Pri pohľade doľava sa teda aktivuje smerové svetlo vľavo, zatiaľ čo pri pohľade doprava sa aktivuje smerové svetlo vpravo.

Aby nedošlo k náhodnému vypnutiu smerových svetiel pri pohyboch hlavy, ktoré nevedú cez rameno, používateľ môžu nastaviť systém na jednu zo štyroch prednastavených úrovní citlivosti. Akcelerometer v zadnom svetle navyše deteguje, keď bicykel náhle spomalí, čo spôsobí dočasné rozsvietenie červených LED diód zadného svetla, ktoré tak slúži ako brzdové svetlo.

Jednotka systému Shield na prilbu by sa mala hodiť na väčšinu komerčne dostupných cyklistických prílb.

Tento akcelerometer tiež umožňuje, aby sa svetlo zmenilo na alarm proti krádeži. Ak zistí, že sa s bicyklom pohybuje potom, čo ho majiteľ nechá bez dozoru, spustí sa hlasný 110-decibelový zvukový alarm. Majiteľ bicykla je navyše upozornený prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie a blikajúcej LED diódy v jednotke namontovanej na cyklistickej prilbe.

Aplikácia navyše umožňuje jazdcom prepínať medzi rôznymi režimami osvetlenia a dá sa tiež použiť na pomoc pri lokalizácii bicykla, ak používateľ zabudne na miesto, kde ho zaparkoval. Stačí aby jazdec v aplikácii aktivoval zadné svetlo na diaľku, ktoré vydá pípnutie. Dá sa to vykonať aj stlačením tlačidla na jednotke na prilbe.

Zadné svetlo Shield sa dá nastaviť do stáleho alebo blikajúceho režimu, spolu s denným režimom.

Jednotka na prilbe aj zadné svetlo Shield sú odolné voči vode v kategórii IPX6 a na jedno nabitie USB ich lítium-iónových batérií by mali údajne vydržať fungovať približne dva týždne. Ich spoločná hmotnosť je 95 gramov.

Systém zadného a smerového svetla Eesens Shield sa dá získať podporou startup kampane na portáli Indiegogo v sume od 43 EUR, čo je o 25 percent menej ako plánovaná maloobchodná cena. Distribúcia by sa mala rozbehnúť v septembri 2021.

Systém zadného a smerového svetla Eesens Shield.