Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čína odhalila nový ultrarýchly maglev vlak s rýchlosťou až 600 km / h

Čína odhalila nový ultrarýchly maglev vlak s rýchlosťou až 600 km / h
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čína vyrobila prvý z nového druhu rýchlovlakov maglev, ktoré sú schopné dosiahnuť rýchlosť až 600 km / h alebo takmer polovicu rýchlosti zvuku. Hovorí sa, že pôjde o najrýchlejšie pozemné dopravné služby dostupné na našej planéte.

Nový systém maglev odhalil verejnosti v meste Qingdao jeho výrobca, čínska štátna spoločnosť CRRC, ktorá uviedla, že nové rýchlovlaky môžu prekonať cestu medzi Pekingom a Šanghajom v dĺžke 1 200 kilometrov len za pol hodinu, vrátane čakacích dôb. To je v porovnaní s dvoma hodinami a piatimi minútami prepravou lietadlom alebo dvanásťhodinovou jazdou autom.

Nový rýchlovlak maglev od spoločnosti CRRC je schopný dosiahnuť rýchlosť až 600 km / h.

Zatiaľ nie je jasné, kde presne sa tieto stroje budú vyrábať, ale spoločnosť Nikkei Asia upozorňuje, že CRRC vyváža vlaky do celého sveta. Tieto rýchlovlaky môžu byť nakonfigurované tak, aby mali dva až 10 vozňov, pričom každý z nich pojme do 100 cestujúcich, v závislosti od vybavenia.

Čína tvrdí, že to bude najrýchlejšie pozemné vozidlo na planéte, aj keď Stredojaponská železničná spoločnosť už otestovala svoj vlastný vysokorýchlostný maglev pri svetovom rekorde 603 km / h. Takže možno táto štandardná cestovná rýchlosť prekoná japonský vlak v reálnom nasadení.

Jeden vagón nového rýchlovlaku maglev CRRC pojme do 100 cestujúcich.

Nové rýchlovlaky sa môžu pritom pochváliť brzdovým systémom „vírivky“, ktoré je efektívnejší ako predchádzajúce snahy. Tento maglev zabrzdí do vzdialenosti len 10 kilometrov, kým súčasnému šanghajskému maglevu to trvá 16 kilometrov.

No tieto nové maglev vlaky CRRC čaká ešte ťažký boj za preukázanie svojej komerčnej životaschopnosti. Je to aj z dôvodu vysokých nákladov na vybudovanie dráhy a stratovej prevádzke.

Nový rýchlovlak maglev od spoločnosti CRRC bol predstavený v čínskom meste Qingdao.