Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrická nákladná trojkolka navrhnutá BMW sa nakláňa do zákrut

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nákladné trojkolky s elektrickou asistenciou môžu poskytnúť stabilnú jazdu vpred, no v ostrých zákrutách majú nepríjemný sklon sa prevrátiť. Koncept nákladnej elektrickej trojkolky s názvom Cube Concept Dynamic Cargo rieši tento predným kolesom, ktoré sa nezávisle nakláňa do zákrut.

Tento prototyp bol vyvinutý v rámci partnerstva nemeckej skupiny BMW Group, Cube Bikes a spoločnosti zaoberajúcej sa elektrickou mobilitou SoFlow. Bude predstavený tento týždeň v Mníchove v rámci výstavy Internationale Automobil-Ausstellung Mobility 2021.

Nákladná elektrická trojkolka Cube Concept Dynamic Cargo.

Zatiaľ čo niektoré trojkolky riešia problém s preklápaním pomocou dvoch predných kolies, ktoré sa vzhľadom na zvyšok trojkolky nakláňajú do bokov, Cube Concept má iný prístup. Je vybavená jedným kolesom v prednej časti, ktoré je veľmi podobné klasickému bicyklu a je spojené so zadnou časťou s dvoma kolesami pomocou otočnej nápravy. Predné kľuky a motor sú tak schopné poháňať zadné kolesá, pričom využívajú akýsi diferenciál podobný univerzálnym kĺbom na zadnej náprave.

Toto usporiadanie umožňuje jazdcovi sa nakloniť do zákrut ako na bežnom bicykli. Zadný koniec zostáva pritom stabilný a nesie úžitkové zaťaženie. Vďaka množstvu modulárnych prídavných zariadení môže tento náklad pozostávať z dvoch detí v dvojitých detských sedačkách alebo rôznych typov neživého nákladu.

Nákladná elektrická trojkolka Cube Concept Dynamic Cargo.

Doteraz nebolo odhalených viacej špecifikácií, no koncept e-trojkolky má kotúčové brzdy, predné odpruženie, motor Bosch v spodnej konzole a dosahuje maximálnu nosnosť až 220 kilogramov. Tento údaj zahŕňa hmotnosť jazdca, pričom samotný nákladný priestor unesie až 60 kilogramov.

V súčasnej dobe nepadla zmienka o tom, kedy alebo či sa nákladná elektrická trojkolka Cube Concept Dynamic Cargo dostane do výroby.

Nákladná elektrická trojkolka Cube Concept Dynamic Cargo.