Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Športová ponorka Super Sub je tak rýchla, že môže „cestovať“ s delfínmi

Športová ponorka Super Sub je tak rýchla, že môže „cestovať“ s delfínmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Holandská spoločnosť U-Boat Worx vytvorila rýchlu elektrickú športovú ponorku Super Sub s energickým ovládaním, ako mohla udržať krok s veľkými morskými živočíchmi. Nová ponorka s bublinovou kabínou je pritom takmer trikrát rýchlejšia ako priemerná luxusná ponorka.

Pretlačiť sa vodou je tvrdá práca a výsledkom je, že plavba vo väčšine súkromných elektrických ponoriek je relatívne pokojným zážitkom. Ich rýchlosť tak dosahuje približne 3 alebo 4 uzly (5,5 km / h alebo 7,4 km / h). Navyše, pokiaľ nie ste v blízkosti vraku lode alebo koralového útesu alebo inej zaujímavej podmorskej atrakcie, pod hladinou toho často nie je veľa na pozeranie. Je tu veľkoleposť oceánskej divočiny, ale keď sa veľká ryba rozhodne, že sa od ponorky odtrhne a odpláva, nemôžete s tým veľa urobiť.

Elektrická športová ponorka U-Boat Worx Super Sub.

S týmto vedomím spoločnosť U-Boat Worx navrhla elektrickú športovú ponorku Super Sub, ktorá je schopná dosiahnuť rýchlosť až 8 uzlov (14,8 km / h). Výrobca tvrdí, že je to „o dva uzly rýchlejšie ako maximálna cestovná rýchlosť delfína skákavého“.

Okrem pohonného systému s výkonom 60 kW (80 konských síl) a hydrodynamického dizajnu má Super Sub mnohé z typických čŕt súkromných ponoriek. Jej trojmiestna kabína umiestni dvoch ľudí priamo do stredu priehľadnej akrylovej bubliny pre panoramatický výhľad.

Elektrická športová ponorka U-Boat Worx Super Sub.

K dispozícii je automatické držanie smeru a automatické držanie hĺbky. Ovládač „SHARC“ neovláda len ťah a pohyb krídel vzadu, ale tiež spôsobuje, že sa závažie pohybuje z prednej časti ponorky dozadu, takže sa môžete ponoriť nosom nadol alebo stúpať na povrch nosom hore.

Super Sub má 62 kWh batériu, ktorá má dostatok energie na to, aby ponorka vydržala pod vodou až osem hodín. A ak sa niečo veľmi pokazí, je tu podpora života na minimálne 96 hodín. Jedným z obmedzujúcich faktorov je hĺbka, Super Sub má ponor do hĺbky len 300 metrov.

Elektrická športová ponorka U-Boat Worx Super Sub.

Spoločnosť U-Boat Worx hovorí, že svoju elektrickú športovú ponorku Super Sub poskytne v roku 2023 a že tento model bude „tvoriť základnú časť všeobecného sortimentu ponoriek spoločnosti“, pričom bude nasledovať niekoľko odvodených modelov. Nie sú k dispozícii žiadne ceny, ale dá sa predpokladať, že to bude značná položka z celkovej ceny za novú superjachtu.

Elektrická športová ponorka U-Boat Worx Super Sub.