Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém Hyundai Plug & Drive urobí neživé predmety mobilnými

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z vecí, ktorú dokáže rastúci počet „inteligentných“ strojov vykonávať, je autonómny pohyb v budovách alebo dokonca po uliciach miest. Navrhnúť túto funkčnosť od nuly však môže byť náročné. Aj preto vznikla zaujímavá modulárna platforma Hyundai Plug & Drive.

Systém Hyundai Plug & Drive bol predstavený na veľtrhu CES 2022 v Las Vegas ako koncept. Bude k dispozícii v rôznych veľkostiach a konfiguráciách pohonov, aby sa na platformu zmestila široká škála položiek. Môžu to byť napríklad nákladné kontajnery, predajné automaty, sedadlá pre cestujúcich alebo čokoľvek iné.

Koncept modulárnej mobilnej platformy Hyundai Plug & Drive.

Táto modulárna platforma obsahuje štyri batériou napájané jednotky s kolesami, z ktorých každá je vybavená technológiou LiDAR a kamerovými senzormi pre navigáciu a vyhýbanie sa prekážkam. Tieto jednotky tiež zabezpečujú pohon, odpruženie, brzdenie a riadenie. Každé koleso sa môže pritom otáčať o 360 stupňov, čo umožňuje plošine sa pohybovať v akomkoľvek smere bez otáčania alebo sa môže otáčať sa na mieste.

Koncept modulárnej mobilnej platformy Hyundai Plug & Drive.

Spoločnosť Hyundai predstavila niekoľko potenciálnych aplikácií pre systém Plug & Drive, vrátane autonómneho pohybu a pohybu ovládaného operátorom pomocou diaľkového ovládača s joystickom pre pohyb nákladu a cestujúcich. Niektoré z nich môže vidieť vo videu na začiatku článku alebo TU.

Koncept modulárnej mobilnej platformy Hyundai Plug & Drive.

Hyundai tvrdí, že platforma Plug & Drive sa dá prispôsobiť a rozšíriť tak, aby vyhovovala ľudským potrebám. Víziou pritom je, že vo svete budúcnosti, nebudeme musieť hýbať svojimi vecami, tie sa totiž budú môcť autonómne pohybovať okolo nás.

No keďže ide o koncept, nie je jasné, kedy alebo či sa modulárna mobilná platforma Hyundai Plug & Drive stane realitou.

Koncept modulárnej mobilnej platformy Hyundai Plug & Drive.