Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny zberač morského odpadu si poradí aj s invazívnymi burinami

Autonómny zberač morského odpadu si poradí aj s invazívnymi burinami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Clear Robotics sa rozhodla rozšíriť svoju flotilu autonómnych zberačov morského odpadu. Jej plavidlo triedy 3 sa môže pochváliť väčšou kapacitou úložného priestoru na palube a potenciálom ťahania odpadu za sebou na predĺžené čistiace operácie. Toto plavidlo bolo dokonca navrhnuté aj na boj s invazívnymi burinami.

Pri hľadaní spôsobu, ako automatizovať prácnu úlohu čistenia plávajúceho odpadu z miestnych vôd, prišla dvojica absolventov Hongkonskej univerzity s robotickým plavidlom nazvaným ako Clearbot. Základnou myšlienkou bolo vyslať malého zberača odpadu do prístavov, jazier a kanálov, kde by svojou otvorenou prednou časťou zberal plávajúci odpad a ukladal ho do kontajnerov na zodpovednú likvidáciu alebo recykláciu.

Clearbot dostal v polovici roka 2021 od hernej spoločnosti Razer nový štýlový návrh dizajnu a odvtedy začalo pracovať množstvo Clearbotov. Teraz spoločnosť Clear Robotics posilnila svoju činnosť spustením autonómneho plavidla triedy 3 v severovýchodnom regióne Indie.

Autonómne plavidlo Clearbot triedy 3 uloží 500 kg odpadu na palube a je vybavené špecializovanou frézou na strihanie a odstraňovanie invazívnych burín.

Nový systém bol navrhnutý na zber až 200 kg plávajúceho odpadu za hodinu a má palubný skladovací priestor na 500 kg, ale môže byť vybavený vlečným systémom, aby sa jeho úžitkové zaťaženie na jednu plavbu zvýšilo na až 1,5 tony.

Jeho elektrický pohon dokáže vyvinúť priemernú rýchlosť 3 uzly (5,55 km / h), zatiaľ čo 3 kWh batéria vystačí až na 8 hodín prevádzky na jedno nabitie. Spoločnosť Clear Robotics nainštalovala na vrchol solárne panely, ktoré môžu v ideálnych podmienkach pridať ďalšie 4 hodiny prevádzky. Spoločnosť tiež uvádza, že v celej flotile zaviedla mechanizmus samočinného dokovania, takže jej plavidlá sa môžu autonómne vrátiť do dokovacích staníc so solárnou nabíjacou jednotkou na doplnenie energie.

Clearbot triedy 3 obsahuje 3 kWh batériu na maximálne 8 hodín prevádzky, ktorú však možno predĺžiť pomocou solárnych panelov na streche.

Plavidlo Clearbot triedy 3 s rozmermi 4,04 x 2,3 x 1,68 m je vybavené kamerou s rozlíšením 1080p a systémom LiDAR a môže byť voliteľne vybavené inteligentným systémom proti kolízii pre úplne autonómnu prevádzku. Vpredu má dopravník na zber plávajúcich nečistôt, ale je vybavené aj špecializovanou frézou, ktorá umožňuje extrakciu invazívnych rastlín a burín, ako je napríklad hyacint.

Ak má plavidlo na starosti zber odpadkov, je údajne schopné pokryť až 10 000 m² za deň. Pri strihaní a odstraňovaní vodnej buriny sa táto plocha zníži na 2 500 m² za deň.

Zatiaľ neboli zverejnené informácie o komerčnej dostupnosti, ale vo videu na začiatku článku alebo priamo TU si môžete pozrieť, ako najnovší člen flotily Clearbot odstraňuje vodnú burinu.