Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový album kapely Coldplay je vyrobený z riečneho plastu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plastový odpad z morí a vodných tokov je obrovský problém, ale nezisková organizácia Ocean Cleanup sa už niekoľko rokov venuje plávajúcemu odpadu v oceánoch a riekach. Pop-rocková skupina Coldplay sa teraz chystá použiť časť tohto odpadu na limitovanú špeciálnu edíciu svojho pripravovaného albumu.

Myšlienka organizácie Ocean Cleanup sa zrodila v roku 2012, keď študent Technickej univerzity v Delfte predstavil nápad, ako riešiť obrovský problém s plastmi v našich oceánoch. Vízia Boyana Slatu sa stala skutočnosťou v roku 2019, keď prototyp System 001/B zozbieral prvý plávajúci odpad z Veľkej tichomorskej odpadkovej škvrny a dopravil ho na spracovanie na pobrežie. Pár slnečných okuliarov vyrobených z tohto odpadu sa dostal do predaja nasledujúci rok.

Nasledovali ďalšie misie, no nezisková organizácia sa snažila tiež zastaviť tok plastového odpadu aj pri jeho zdroji. Koncom roka 2019 boli v ázijských riekach nasadené prvé plávajúce zábrany Interceptor, pričom každá z nich rozmiestnila svoje zberné rameno cez úsek vodnej cesty, aby zachytila odpad skôr, ako sa dostane do oceánu.

Limitovaná edícia nového albumu kapely Coldplay je vyrobená z plastového odpadu získaného z rieky Rio Las Vacas v Guatemale organizáciou Ocean Cleanup.

Nasledovali ďalšie rozmiestnenia a potom sa v roku 2021 do projektu zapojila aj hudobná skupina Coldplay, ktorá financovala nové plavidlo s názvom Neon Moon 1 určené na rozmiestnenie v Malajzii.

„Bez opatrení by mohlo byť v roku 2050 v oceánoch viac plastov ako rýb, a preto je práca organizácie Ocean Cleanup taká dôležitá,“ uviedla vtedy ocenená pop-rocková skupina. „Sme hrdí na to, že môžeme sponzorovať záchytné plavidlo 005 - alias Neon Moon 1 - ktoré zachytí tisíce ton odpadu skôr, ako sa dostane do oceánu.“

Druhý Interceptor sponzorovaný skupinou Coldplay bol minulý rok nasadený v Indonézii a teraz partnerstvo spojilo svoje sily pri výrobe limitovanej edície albumu vyrobeného z plastového odpadu získaného z rieky Rio Las Vacas v Guatemale organizáciou Ocean Cleanup.

LP platňa bude namiesto vinylu vylisovaná zo zmesi 70 % zachyteného plastového odpadu z rieky a 30 % recyklovaných plastových fliaš a „iných zdrojov“.

K dispozícii je niekoľko kusov Notebook Edition pripravovanej LP platne Moon Music, ktorá bude namiesto vinylu vylisovaná zo zmesi 70 % zachyteného plastového odpadu z rieky a 30 % recyklovaných plastových fliaš a „iných zdrojov“.

Na kontrole kvality a testovaní spolupracovali Ocean Cleanup a Coldplay spolu s výrobcami Biosfera GT, Compuestos y Derivados S.A., Morssinkhof a Sonopress. Limitovaná edícia LP platní Notebook Edition sa bude dodávať s 28-stranovou tvrdou väzbou, ktorá obsahuje texty piesní, ručne kreslené ilustrácie a ďalšie materiály. Súčasťou balenia je aj špeciálne CD vyrobené s použitím 90 % recyklovaných polykarbonátov. Predpokladá sa, že do predaja sa dostane od októbra, ale už teraz sa dá predbežne objednať za cenu 39,99 USD (asi 37 EUR).

"Skupina Coldplay je pre nás neuveriteľným partnerom a som nadšený, že náš plastový úlovok pomohol uviesť Moon Music do života," povedal Boyan Slat z organizácie Ocean Cleanup. "Zabezpečenie toho, aby sa plast, ktorý vylovíme, už nikdy nedostal do morského prostredia, je pre našu misiu veľmi dôležité a ja sa teším, ako budeme spolu s kapelou Coldplay a našimi ďalšími partnermi pokračovať v inováciách, aby sme oceány zbavili plastov - spoločne."