Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Forkanife: Inovatívna náhrada jednorazových plastových príborov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plastové príbory na jedno použitie sú obrovským zdrojom odpadu, no našťastie prichádzajú vývojári s ekologickejšími alternatívami. Najnovší prírastok s názvom Forkanife z dielne kanadskej spoločnosti Cold4ged predstavuje udržateľný nôž a vidličku, ktoré sa dajú zložiť a uložiť v puzdre priamo do priečinku pre kreditnú kartu v peňaženke.

Podobne ako napríklad súprava skladacích príborov Outlery, či GoSun Flatware, aj novinka Forkanife chce znížiť množstvo plastového odpadu, ktorý vzniká používaním jednorazových plastových príborov. Každé z riešení má svoj vlastný spôsob skladania pre ľahké prenášanie. Súprava skladacieho noža a vidličky Forkanife je pritom navrhnutá tak, aby sa príbor dal zasunúť do pribaleného špeciálne tvarovaného puzdra s rozmermi kreditnej karty. To potom používateľ môže zasunúť do peňaženky alebo do vrecka nohavíc.

Súprava skladacieho príboru Forkanife.

Príbor Forkanife je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele, pričom nôž aj vidlička majú po rozložení dĺžku 140 milimetrov. V tejto polohe ich pevne udrží zaisťovacia západka, ktorá je umiestnená v polovici príboru. Po použití a umytí sa dá príbor zložiť na polovičnú dĺžku a zasunúť do tuhého puzdra na prenášanie, ktoré je vyrobené z recyklovaného plastu. Súprava s celkovou hmotnosťou 53 gramov sa tak bez problémov zmestí priamo do jedného z priečinkov pre kreditnú kartu vo vašej peňaženke.

Súprava skladacieho príboru Forkanife.

Spoločnosť Cold4ged navyše ponúka aj ďalšie puzdro na prenášanie s priestorom nielen pre uloženie puzdra s príborom, ale aj s priestorom pre uloženie niekoľko kreditných kariet. Toto puzdro pritom dokáže blokovať RFID. Súprava skladacieho príboru Forkanife sa dá získať prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter za 25 CAD (približne 17,27 EUR). Vývojári už teraz vyzbierali viac ako 10-násobok požadovanej sumy na rozbehnutie výroby, pričom sa očakáva, že distribúcia prvých kusov sa začne v apríli tohto roku.

Súprava skladacieho príboru Forkanife.