Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako sa starať o fotovoltické panely, aby vydržali čo najdlhšie?

Ako sa starať o fotovoltické panely, aby vydržali čo najdlhšie?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 10. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Fotovoltické panely predstavujú udržateľný spôsob výroby elektrickej energie. Pre zachovanie ich efektívnosti a dlhej životnosti je nevyhnutné venovať im potrebnú starostlivosť. Prečítajte si náš článok a zistite, ako ich udržať v dobrom stave čo najdlhšie.

Prečo sa treba starať o fotovoltické panely?

 

Starostlivosť a údržba fotovoltiky sú veľmi dôležité pre jej efektívne fungovanie. Našťastie, jej údržba nie je náročná, pretože panely sú navrhnuté tak, aby vám starostlivosť o ne zaberala čo najmenej času. Hlavným dôvodom je to, že nemajú žiadne pohyblivé časti, vďaka tomu sú menej náchylné na poškodenie. Pri správnej údržbe vám budú fungovať na maximálny výkon a vydržia viac ako 25 rokov.

Ako sa starať o fotovoltiku?

 

Fotovoltické panely nemusíte umývať každý mesiac, nevyžadujú si ani pravidelný servis. Ak ale žijete v oblastiach s premenlivými klimatickými podmienkam alebo bývate v blízkosti stromov, je potrebné vyčistiť ich aspoň dvakrát za rok. Pre ich správne fungovanie je dôležité aj to, aby ste kontrolovali ich komponenty, ako sú káble, pripojenie a celý systém aspoň raz za pol roka.

Ilustračné foto. Zdroj: unsplash.com

Veľkým plusom je to, že u nás nemáme pieskové búrky a dosť veľa tu prší, vďaka čomu sa panely čistia samé. Ako by mala starostlivosť o ne vyzerať?

Čistenie panelov

 

Na ich bežné čistenie od prachu a lístia, vám postačí teplá voda a špongia. V zime z nich nezabudnite odstrániť sneh, pretože môže prekážať pri výrobe energie. Ak sú panely špinavé viac môžete použiť bežný prostriedok na čistenie okien.

Predtým ako ich začnete umývať si prečítajte príručky k zariadeniam a dodržiavajte odporúčania výrobcov. Ak nechcete fotovoltické panely čistiť sami, môžete nájsť spoločnosti, ktoré ponúkajú ich profesionálnu údržbu.

Servis panelov

 

Niekedy sa môže stať, že počasie poškodí vaše panely. Najčastejšie príčiny porúch je silné krupobitie alebo blesk. Je dôležité kontrolovať ich, pretože poškodené panely prestanú vyrábať elektrickú energiu. Ich pravidelná údržba by mala byť samozrejmosťou pre každého majiteľa. Ak sa vám zdá, že niečo nie je v poriadku, kontaktujte technika, ktorý ich skontrolujte a odborne posúdi.

Ilustračné foto. Zdroj: unsplash.com

Aké riziká má údržba fotovoltických panelov?

 

Údržba fotovoltických panelov môže prinášať rôzne riziká, ktoré je potrebné vziať do úvahy. Počas ich údržby musíte byť opatrní, pretože môže dôjsť k mechanickým poškodeniam, ako sú škrabance alebo trhliny. To môže viesť k zníženiu efektívnosti panelov a k nákladom na opravu alebo výmenu.

Poškodiť ich môže použitie nevhodných čistiacich prostriedkov alebo drsných čistiacich materiálov. Dôležité je používať mäkkú špongiu. Tiež sa vyhnite používaniu príliš horúcej a príliš studenej vody, či dokonca tvrdej vody, ktorá na panely nie je vhodná.

Pri čistení si dávajte tiež pozor na seba, konštrukcia strechy je nebezpečná. Pri príliš horúcom počasí sa môžete popáliť a pri sychravom počasí alebo v zime vám zase hrozí riziko pošmyknutia.