Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Malé elektrické komponenty zo Slovenska chránia majetok a ľudské životy

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
12. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrická energia je dobrý sluha, no zlý pán. Aj preto si treba na ňu, na každom kroku, dávať pozor. Samotný spotrebiteľ s tým začína aj v takom rozvádzači. Nie je nič prekvapivé, že je plný ističov či prúdových chráničov. Malé, nenápadné, no mimoriadne užitočné komponenty, ktoré nás chránia pred ničivým skratom, výbojom či pred smrteľným zásahom elektrickým prúdom. Vedeli ste však, že výroba týchto malých pomocníkov má svoju históriu aj na Slovensku? Už desiatky rokov vznikajú vo fabrike SEZ Krompachy. Ako, to sa už teraz dozviete.

Mestečko Krompachy, neďaleko spišského hradu, sa stalo domovom pre Slovenské elektrotechnické závody, ktoré si svoju históriu začali písať ešte v roku 1948. Známe sú ich zariadenia nízkeho a vysokého napätia, vďaka ktorým funguje aj rozvodná elektrická sústava po celom Slovensku a tiež železnice, trolejbusy alebo aj pražské Metro. No viac ako 50 percent patrí vo výrobnom programe produkcii nízkonapäťových prístrojov a zariadení, ktoré sú súčasťou elektrickej inštalácie v budovách.

„Vyrábame ističe, modulárne prístroje, vačkové spínače, domový inštalačný materiál a tiež komponenty pre fotovoltaiku. No hrdí sme aj na naše prúdové chrániče, ktoré vznikajú, s ostatnými prístrojmi, priamo v rukách našich vývojárov. Výrobky neustále inovujeme a preto máme aj viacero patentov a zlepšovacích návrhov v elektrotechnike,“ hovorí Jozef Dorocák, generálny riaditeľ, SEZ Krompachy.

Zrejme najznámejším komponentom, aj domácich rozvádzačov, je istič. Chráni rozvody elektrickej siete pri prechode nadmerne vysokého prúdu. Kým však uvidí svetlo sveta, čaká aj taký malý komponent zaujímavý výrobný proces. Možno sa to nezdá, ale už aj jednopólový istič sa skladá z až 67 drobných súčiastok.

„Vo vnútri nehorľavého obalu ističa sa nachádzajú diely zo striebra, medi, železa a plastov. Ak sa na ne pozrieme podrobnejšie, je tam tepelná spúšť, ktorá súvisí s rozťažnosťou kovov, pri ich tepelnom namáhaní, v bimetalovom pásiku. Táto časť tak sleduje zaťaženie a keď prekročí hraničnú hodnotu, bimetal zmení tvar a istič ihneď odpojí obvod. No a druhým strážcom v našich ističoch je magnetická spúšť, ktorá pracuje na elektromagnetickom princípe,“ vysvetľuje Ján Gabonay, technický riaditeľ, SEZ Krompachy.

Práve magnetická spúšť reaguje veľmi rýchlo na okamžité, niekoľkonásobné zvýšenie povoleného zaťaženia, čo je typické pre skrat. Istič teda nepretržite chráni majetok spotrebiteľa, najmä pred vznikom požiaru objektu a tiež pred poškodením spotrebiča. V SEZe pritom vznikajú ističe pre prúd od pol ampéra až do 125 ampérov. No a ďalšou zaujímavou skupinou výbavy rozvádzačov sú nepochybne prúdové chrániče. Vedeli ste, že ich v najmenšom dvojpólovom vyhotovení tvorí až 100 drobných súčiastok?

„Prúdovými chráničmi zabezpečujeme ochranu života a zdravia osôb. V ich vnútri je najdôležitejším komponentom pomerový transformátor. Ten si sleduje prúd, ktorý ním obojsmerne prechádza. Ak rozdiel medzi prichádzajúcim a odchádzajúcim prúdom presiahne hodnotu 30 mili Ampérov, okamžite reaguje a odpojí obvod. To je hodnota prúdu v poruchovom stave, ktorý keď prejde telom človeka, nikomu neublíži. Naše prúdové chrániče pritom reagujú už v zlomkoch sekundy.“

Vývojári z Krompách sa však rozhodli vyjsť v ústrety aj tým, ktorí sa rozhodli si svoj rozvádzač rekonštruovať a majú obmedzený počet miest pre jednotlivé komponenty.

„Unikátnym riešením sme dokázali do jedného puzdra akoby vložiť dve zariadenia – istič a chránič, a to bez dodatočných rozmerových požiadaviek. Spotrebiteľ tak nepotrebuje dve zariadenia, čím šetrí obstarávacie náklady. A zároveň nepotrebuje investovať ani do veľkého rozvádzača.“

V rámci výrobného programu SEZu, v oblasti nízkeho napätia, vznikajú na Východe Slovenska aj známe vypínače a zásuvky, ktoré zdobia steny domácností. Spotrebiteľom sa pritom rozhodli vyjsť v ústrety aj s pootočenou dvoj zásuvkou. No a z fabriky šikovných elektrotechnikov vychádzajú i unikátne vačkové spínače, s niekoľkými patentami. Tie sa dostali napríklad aj do jadrových elektrární ako prvky bezpečného ovládania zariadení.

„Vačkové spínače poznajú mnohí domáci majstri najmä z cirkulačných píl a zváračiek. Ich využitie je však oveľa širšie, najmä pre ich variabilitu. Ako to vyplýva z názvu, vo vnútri je špeciálna vačka, ktorá ovláda spínanie kontaktov. Postupnosť spínania určuje počet výrezov a veľkosť uhlov ich stien. Otvára vám to značné možnosti kombinácií prepínania kontaktov. Vačkové spínače dokážeme vyrobiť v takmer jeden a pol milióne rôznych vyhotovení,“ dodáva Ján Gabonay, technický riaditeľ, SEZ Krompachy.

Takmer všetky súčasti jednotlivých prístrojov pritom vznikajú priamo v SEZe. Fabrika si lisovaním, tvarovaním a bodovým zváraním vyrába kovové diely a pomocou moderných vstrekovacích technológií aj plastové komponenty. K dispozícii má tiež galvanické pokovovanie a rovnako i modernú nástrojáreň.

„Aj keď máme mnohé činnosti vo firme automatizované, vo výsledku, pre špeciálne požiadavky odberateľov, je táto práca hlavne o šikovných rukách našich zamestnancov. Vďaka nim jednotlivé komponenty zapadajú do celku ako LEGO. No a samozrejme, na konci celého výrobného procesu je prísne testovanie funkcionality a spoľahlivosti výrobkov,“ uzatvára Jozef Dorocák, generálny riaditeľ, SEZ Krompachy.

Ako je vidieť, vývoj a šikovnosť odborníkov zo SEZ Krompachy, dostali na svetlo sveta už nejeden zaujímavý elektrotechnický prístroj či zariadenie. Tie sa pritom využívajú takmer v celej Európe a dokonca aj v Ázii. Rozhodne tak môžu aj mnohé slovenské rozvádzače doplniť a chrániť práve ističe, prúdové chrániče, modulárne prístroje, či vačkové spínače z tuzemského prostredia.