Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vertikálna stena s veternými turbínami sa bude komerčne testovať už tento rok

Vertikálna stena s veternými turbínami sa bude komerčne testovať už tento rok
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Od odhalenia konceptu steny generujúcej energiu v roku 2021 dizajnér Joe Doucet pracuje na uvedení tejto myšlienky do reálneho života. Ten čas je tu so spustením Airiva, modulárnej steny rotačnej veternej turbíny, ktorá je určená na inštaláciu na mestské budovy a infraštruktúru.

Myšlienkou v roku 2021 bolo postaviť fascinujúcu stenu 25 turbín s vertikálnou osou, z ktorých každá je pripojená ku generátoru s celkovým špičkovým výkonom 10 kilowattov. Je to atraktívne číslo, no turbíny s vertikálnou osou sú menej účinné ako tie masívne beštie s horizontálnou osou.

Modulárna stena vertikálnej rotačnej veternej turbíny Airiva.

V nasledujúcich rokoch Doucet a partneri údajne vylepšili a otestovali 16 konfigurácií listov turbín, než sa zamerali na štyri, potom dve a potom sa usadili pri špirálovom dizajne. Nasledovalo ďalšie zdokonalenie, pričom systém Airiva sa teraz skladá z veľkých turbínových jednotiek obsahujúcich dva segmenty 2,1 x 2,1 x 1,05 m a jednotku koncového náboja, ktorá je domovom ovládacích prvkov, komunikácie a systémov riadenia napájania.

Modulárna stena vertikálnej rotačnej veternej turbíny Airiva.

V každej jednotke sa nachádza osem turbín a odhaduje sa, že je schopná vyprodukovať približne 2 200 kWh ročne, čo nie je veľké množstvo v porovnaní s gigantickými veternými turbínami, ale určite by to mohlo pomôcť znížiť domáce účty za energiu.

No domácnosti v skutočnosti nie sú hlavným trhom pre systém Airiva. Viaceré jednotky by mohli byť reťazovo prepojené pozdĺž diaľnic alebo mostov, kampusov spoločností alebo univerzít, no tiež by mohli byť umiestnené pri väčších zariadeniach, ako napríklad letiská, prístavy, dopravné uzly atď.

Modulárna stena vertikálnej rotačnej veternej turbíny Airiva.

„Airiva je modulárny, škálovateľný a inteligentný systém veternej energie pozostávajúci z radu vertikálnych veterných turbín v rámci súčasného rámca,“ povedal Doucet. „Vyvýšený dizajn hrá významnú úlohu pri prijímaní a integruje sa do architektúry a infraštruktúry našej mestskej a prímestskej krajiny, aby priviedol čistú energiu bližšie k miestu, kde žijeme a pracujeme.“

Spoločnosť Airiva je stále vo fáze prototypovania, no očakáva, že pilotné projekty pre zákazníkov spustí v druhej polovici tohto roka pred otvorením objednávok v roku 2025. Hoci zatiaľ neboli zverejnené žiadne presné čísla, na webovej stránke Airivy sa uvádza, že „cielené vyrovnané náklady na elektrinu sú konkurencieschopné na domácom aj medzinárodnom trhu v porovnaní s inými distribuovanými zdrojmi energie menšieho rozsahu.“

Modulárna stena vertikálnej rotačnej veternej turbíny Airiva.