Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý priehľadný notebook ukazuje víziu práce v budúcnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínske Lenovo predstavilo koncept notebooku ThinkBook, ktorý sa môže pochváliť futuristickým priehľadným displejom a kombinovanou dotykovou klávesnicou a podložkou na kreslenie. Koncept bol prezentovaný na výstave Mobile World Congress v Barcelone.

Spoločnosť Lenovo chce prostredníctvom konceptu notebooku ThinkBook s priehľadným displejom ponúknuť mobilným tvorcom nový pohľad na produktivitu. Na vrchu tejto pôsobivo vyzerajúcej mobilnej pracovnej stanice sa nachádza 17,3-palcový zobrazovací Micro-LED panel, ktorý pri vypnutých pixeloch zvláda až 55 % priehľadnosť. Keď sa zobrazenie zapne, používatelia sa môžu tešiť na „vysokú sýtosť farieb v kombinácii s výnimočným kontrastom a jasom 1 000 nitov (maximálne až 3 000 nitov)“.

Koncept notebooku s transparentnou obrazovkou Lenovo ThinkBook.

Digitálni umelci by napríklad mohli využívať možnosť vidieť cez „plátno“ scény a objekty pri tvorbe svojich výtvorov a vývojári konceptu naznačujú, že ostatní by mohli mať k dispozícii prekrývanie digitálnych informácií poháňaných umelou inteligenciou, keď pracujú alebo sa hrajú, bez potreby nositeľných zariadení s rozšírenou realitou. Rozlíšenie na obrazovke sa však zdá byť pre takéto aplikácie nízke, momentálne je len 720p, no nepochybne sa rozlíšenie zlepší s ďalším rozvojom technológie.

Koncept notebooku s transparentnou obrazovkou Lenovo ThinkBook.

Samozrejme, možnosť vidieť cez displej, na ktorý sa pozeráte, nebude vyhovovať každej úlohe alebo aplikácii. Hovorí sa o možnosti nastaviť úroveň priehľadnosti horného panela, aby ste v podstate zablokovali okolitý svet a sústredili sa na to, čo sa zobrazuje na obrazovke. To by umožnilo flexibilitu pre tých, ktorí trávia väčšinu svojho pracovného času vytváraním textu, a zároveň by to ponúklo možnosti zdieľania vizuálov bez toho, aby sa kolegovia museli tlačiť pred obrazovkou. Možno by budúce iterácie mohli byť dokonca dotykové na oboch stranách obrazovky pre jedinečnú mobilnú spoluprácu. V súčasnosti však tento koncept údajne nedokáže vytvoriť celistvé pozadie.

Koncept notebooku s transparentnou obrazovkou Lenovo ThinkBook.

Koncept notebooku ThinkBook je vlastne notebook s dvoma obrazovkami, evolúcia myšlienky modelov Yoga Book, pričom spodný displej dokáže prepínať medzi dotykovou klávesnicou a podložkou na kreslenie stylus perom. To, samozrejme, znamená absenciu fyzického pocitu z kláves pri písaní, hoci praktickosť je pre niektorých ľudí menej dôležitá ako túžba po tom, čo je nové a lesklé.

Koncept notebooku s transparentnou obrazovkou Lenovo ThinkBook.