Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aktualizácia Android 7.1.1 prináša upravené emoji a ďalšie šikovné funkcie

Aktualizácia Android 7.1.1 prináša upravené emoji a ďalšie šikovné funkcie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Google vypustila najnovšiu aktualizáciu pre operačný systém Android Nougat. Aktualizácia 7.1.1 prinesie používateľom prerobené a upravené obľúbené emoji obrázky, funkciu pre rýchle posielanie GIF súborov vo vybraných komunikačných aplikáciách a navigačné skratky k niektorým aplikáciám a činnostiam priamo z domovskej obrazovky.

Nový set enoji obrázkov bol prerobený ako podpora rodovej rovnosti. Predtým pri určitých profesiách a činnostiach boli znázornené buď iba mužské alebo ženské postavy. Teraz sa ženské emoji dočkali lepšieho zastúpenia. Aktualizácia prináša 11 nových pracovných emoji v oboch mužských aj ženských verziách a 33 existujúcich emoji získalo reprezentáciu opačného pohlavia. Vďaka tomu sú dostupné ženské emoji s rôznymi odtieňmi pleti, ako vykonávajú činnosti ako je napríklad zváranie, práca v poľnohospodárstve či vo vede a podobne.

Google vypúšťa aktualizáciu 7.1.1 pre operačný systém Android Nougat, ktorá prináša rodovo vyvážené emoji obrázky

Google sa tiež rozhodol uľahčiť používateľom komunikáciu pomocou pohyblivých GIF obrázkov. Nová aktualizácia 7.1.1 prináša GIF klávesnicu pre aplikácie Google Allo, Messenger a Hangouts.

Nakoniec pribudla ešte jedna zaujímavá funkcia pre navigačné skratky priamo z domovskej obrazovky. Funguje to tak, že kým kliknutím na ikonu sa otvorí daná aplikácia, dlhé podržanie na ikone vyvolá okno s poskytnutými skratkami a špecifickými činnosťami danej aplikácie. Ak používateľ dlhšie podrží napríklad prst na ikone Google Maps, môže cez vyvolané skratky prejsť priamo k uloženej práci či domácej adrese. Dlhým stlačením na zástupcu pre YouTube sa vyrolujú skratky pre trendy, odoberanie, či vyhľadávanie.

Súčasťou aktualizácie Android 7.1.1 je aj funkcia vyvolania skratiek z aplikácie priamo na domovskej obrazovke

Tieto síce malé, no pozorovateľné zmeny už dorazili a postupne budú doplnené v nasledujúcich týždňoch pre vybrané mobilné zariadenia Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus Player, Pixel, Pixel XL, Pixel C a General Mobile 4G (Android One). Všetky zariadenia, ktoré sú v programe Android Beta tiež získajú túto aktualizáciu 7.1.1 v nasledujúcich týždňoch.