Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Deutsche Telekom buduje platformu pre efektívnejšie zavádzanie služieb v Európe

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ sa to možno nezdá, ale vyzerá to tak, že pomaly sa budeme vyrovnávať západným trhom. Minimálne v rýchlosti nasadzovania nových telekomunikačných služieb. Ak sa totiž nejaká takáto služba uvedie v západných krajinách, my si na ňu tu na Slovensku dnes zväčša musíme počkať. Zmeniť by to ale mohla nová pan-európska platforma takzvaného Pan-Netu, ktorú si testuje medzinárodný telekomunikačný operátor Deutsche Telekom. No a priniesol si ju aj do Barcelony na výstavu MWC 2017.

Deutsche Telekom pôsobí v súčasnosti v 13 európskych krajinách, pričom v každej z nich prevádzkuje približne 50 platforiem, ktoré sú potrebné pre poskytovanie služieb klientom. Z dôvodu efektivity a flexibility sa preto tento operátor rozhodol v horizonte niekoľkých rokov vybudovať produkčnú platformu s názvom Pan-Net, ktorá je založená na moderných technológiách súčasnosti.

„Idea Pan-Netu spočíva v tom priniesť všetky tieto platformy do jednej spoločnej platformy založenej na cloude a virtualizácii. V tomto prípade sa bavíme o všetkých bežných službách – SMSky, internetové pripojenie, maily, hlasové služby, IP televízia a tak ďalej,“ hovorí pán Martin Vidan, Deutsche Telekom Pan-Net.

Práve z tejto jednej spoločnej virtualizovanej platformy Pan-Net budú v blízkej budúcnosti fyzicky poskytované služby pre spotrebiteľov a korporácie. Všetko sa pritom deje na pozadí cez rôzne dátové centrá a klient naďalej zostáva vo vzťahu so svojim lokálnym operátorom.

Deutsche Telekom buduje platformu Pan-Net pre efektívnejšie zavádzanie služieb po celej Európe

Vďaka Pan-Netu bude aj zavedenie nových služieb jednoduché a v podstate v jeden a ten istý moment budú dostupné pre všetkých klientov operátora v celej Európe. V minulosti bolo pritom nasadenie istých služieb v niektorých menších krajinách príliš komplikované, ba až nemožné. Nasadenie Pan-Netu by však malo aj tento problém odstrániť. Platforma budúcnosti sa však môže pochváliť ešte jednou perličkou, ktorá možno poteší najmä našincov.

„Zaujímavé na projekte Pan-Net je, že kľúčovú úlohu v tomto prípade hrá práve Slovensko, keďže v Bratislave sa nachádza centrála spoločnosti Deutsche Telekom Pan-Net,“ dodáva pán Martin Vidan, Deutsche Telekom Pan-Net.

Hoci si na Pan-Net ešte nejakú tú dobu počkáme, táto vízia efektívneho poskytovania telekomunikačných služieb zase o niečo bližšie posunie prepojenie inovatívnych technológií so spokojnosťou spotrebiteľov a korporácií. A o to by mali v prvom rade snažiť všetci operátori.